IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петър Андронов: При влизането в еврозоната няма да загубим от спестяванията в лева

Председателят на банковата асоциация призовава към предпазливост на входа на "чакалнята" на еврозоната

12:09 | 08.05.18 г. 23
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциация на банките в България. <em>Снимка: Bloomberg TV</em></p>

Петър Андронов, председател на управителния съвет на Асоциация на банките в България. Снимка: Bloomberg TV

Всички критерии, които трябва да изпълним формално за присъединяване към "чакалнята" на еврозоната (ERM II), отдавна са изпълнени. За съжаление, това не са всички изисквания – вече има и нови, които, макар и неформализирани, стоят много сериозно на масата. Те са свързани с други теми, които не са само финансови".

Това каза по БНР Петър Андронов, председател на Асоциацията на банките в България.

"Така че, макар и финансово да изглеждаме в добра кондиция и да сме готови да влезем, политически също – имаме като че ли най-добрата диспозиция за всичките години, откакто сме в ЕС, все пак трябва да сме умерени оптимисти, да сме предпазливи, за да не създаваме излишни високи очаквания", коментира банкерът.

 Андронов е убеден в устойчивостта на българската банкова система. Според него от фалита на КТБ досега са се случили много неща – оценката на качеството на активите на банките, същественото подобряване на кредитните им портфейли и намаляването на дела на лошите кредити (по официална статистика той e паднал под 10%).

"Българската банкова система не е по-стабилна или по-нестабилна от средноевропейската. Тя е в добра кондиция, използва добрите години на растеж, за да подсили своя капитал, подчерта Андронов. – Не мисля, че всички други страни членки на еврозоната, които бяха приети преди нас, непременно имаха по-стабилна и по-солидна банкова система, по-скоро Европейската централна банка и изобщо страните от еврозоната са предпазливи и ще се вглеждат абсолютно във всеки елемент, който формира нашата среда, включително не само финансов и банков, за да избегнат неблагоприятни събития, каквито имаше например в Гърция и в други страни-членки, чиито банкови системи впрочем са доста по нестабилни от нашата".

Банкерът прогнозира, че до края на годината лихвите ще останат на сегашните си нива.

"Бидейки във валутен борд, ние зависим от политиката на Европейската централна банка, а тя ще започне повишение на лихвените равнища, когато се увери, че има инфлация в еврозоната по-висока от 2% и то устойчиво. Тоест, ние наблюдаваме индекс, индикатор, който е даже извън нашата юрискдикция, и от него можем да съдим какви действия предстои да предприеме ЕЦБ. Накратко, най-вероятно, съдейки по досегашните стойности на инфлацията, на растежа в еврозоната, на безработицата, на растежа на заплатите, по-вероятно е до края на годината наистина лихвите да останат на сегашните нива, но с все по-голям и нарастващ потенциал за корекции нагоре през следващата година от ЕЦБ. Такова е консенсусното очакване на всички на международните пазари", заяви Андронов.

По думите му не е регистрирана тенденция на увеличаване на спестяванията в евро. Той смята, че българите правят това в периоди на нестабилност.

Председателят на банкерската асоциация посочи още, че при влизането на страната ни в еврозоната българите няма да загубят от спестяванията в лева, защото ще се запази сегашният фиксиран валутен курс и те ще се трансформират по него.

Петър Андронов обаче предупреди, че не трябва да се подценява пазарът при въвеждането на еврото.

Запитан ще тръгнат ли цените на стоките нагоре и ще скочи ли инфлацията, той отбеляза, че всичко се контролира и подготвя.

„Има мерки, с които се осигурява наблюдение върху цените. А и нека не подценяваме пазара! Изобщо не трябва да подценяваме пазара. Който си позволи да използва това, за да закръгли и мъничко да добави към цената си, скоро ще бъде изхвърлен от пазара. Нека да имаме малко доверие и на натрупания опит и на знанието, което е събрано. То не показва никакъв сериозен инфлационен потенциал", категоричен е Андронов.

Научете повече по темата за еврозоната на специализираното издание на Клуб Инвестор „Банки и финанси“, което ще се проведе на 9 май 2018 г. в Capital Fort. Събитието е посветено на актуалните теми в банковия сектор и дигитализацията на финансовата индустрия. Повече за програмата и лекторите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:59 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 6 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
ЦРУ харчат над 100 млрд на година за да ви манипулират, тези пари се наливат във всички правителствени и неправителствени кретено-масонски структури по цял свят да им защитават интересите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Цяло чудо е, че толкова мн мои коментари съдържащи истината останаха неизтрити. Все още разчитат на това, че повечето хора не вярват в "конспиративни теории", засега този психологичен трик все още сработва сред по-неосъзнатите души :D На обективната реалност на Космоса обаче не и дреме за нищо, още по-малко за елитите или някой светец, и следващите години ще промени Земята и човечеството изцяло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Ама вие още не осъзнавате колко реално е кретено-масонството и как елитите контролират целият ви живот според техните представи за него? В света рядко се среща независима медия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 1
studioaa
преди 5 години
Не случайно сме на 111 място по свобода на словото в света. У нас съществува само една гледна точка - как еврозоната и шенген са бъдещето на страната и как глобализацията била неизбежна и национализмът и ксенофобията били причина за безработицата и анемичния ръст. Това е точно като пропаганда в стил Северна Корея. Крайно време е кабинетът да задължи всички медии да дават право на отговор и винаги представят минимум 2 независими страни по всеки казус защото така ще си останем на дъното по свобода на словото завинаги...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Нали знаете, че повечето такива специалисти са бивши милиционерчета на ДС изучили пазарна икономика след промените и вербувани от кретено-масоните на по-горните етажи на сектантската им мафиотска организация? До 2030-та ви казвам какви ще са крайните резултати за страната от действията на хората живеещи в нея сега. Понеже елитите са се яхнали да контролират и управляват, очаквайте да стане точно така, както съм го описал, а не се притеснявайте за кретено-масоните на запад, сигурен съм, че спасителните пакети за България вече са подготвени и само чакат първият удобен момент да бъдат предложени за спасение на страната. Те мн добре знаят за какво става въпрос, нали от вечни длъжници живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 5 години
Този поне може да смята спрямо химика. Там положението е трагикомично.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 7
studioaa
преди 5 години
Ех не спряхте да заблуждавате за предимствата на еврозоната. Лъжа, след лъжа след голяма лъжа. Явно е , че тази масова манипулация е "субсидирана" отвън. В момента лихвите по кредитите у нас са по-ниски от тези в щата Ню Йорк където средната лихва по жилищен кредит е над 5% годишно, а по потребителски над 7.5% годишно. България ще фалира много бързо ако лихвите по кредититите у нас паднат до нивата в Германия заради икономическата конюнктура у нас и хората ще загубят всичко, а няма да спечелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 14 rate down comment 3
Jorkata
преди 5 години
Когато банкер или някой от банковата гилдия ви каже "Добър ден" - обърнете се и вижте къде е Слънцето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Изкусни творци на реалности са масоните, кретено-масоните де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 4
thehappyroger
преди 5 години
Следващите години ще наблюдавате все по-масово как смехономиката на страната се свива все повече и все повече и се концентрира основно и единствено в единия град с малко по-млади в него и то свестни, че даже и здрави. Всичко се движи по кретено-масонски градеж и сценарий, дано ви хареса цялата зидария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още