IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флоренс Парли: Ядрената сделка с Иран не е перфектна, но работи

Светът е в очакване да види дали усилията на европейските страни ще разубедят Тръмп да се оттегли от споразумението

16:11 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Френският министър на отбраната Флоренс Парли. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Френският министър на отбраната Флоренс Парли. Снимка: Архив Ройтерс

„Ядрената сделка в Иран е източник на мир в експлозивен регион“, заяви френският министър на отбраната Флоренс Парли в момент, когато световните сили са в очакване да видят дали президентът на САЩ Доналд Тръмп ще се оттегли от споразумението във вторник, предаде Ройтерс.

Флоренс Парли заяви пред радио RTL, че сделката не е перфектна, но успешно е прекратила ядрената военна програма на Иран, а иранците са спазили споразумението.

Тръмп многократно е заплашвал да се оттегли от сделката, която облекчи икономическите санкции срещу Иран в замяна на това Техеран да ограничи ядрената си програма. Президентът иска Франция, Германия и Великобритания, които също подписаха споразумението, да променят това, което Тръмп вижда като недостатъци в сделката.

Официалният представител на САЩ заяви в понеделник, че не е ясно дали усилията на европейските съюзници да се справят с опасенията на Тръмп относно пакта биха били достатъчни, за да спасят споразумението.

Европейските съюзници се обединяват около мнението, че настоящата сделка е най-добрият начин Иран да бъде спрян да разработва ядрени оръжия, а ООН също предупреди Тръмп да не изтегля САЩ от споразумението. Той обаче настоява то да бъде променено.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още