IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът потвърди решението на КЕВР за цената на водата за 2018 г.

Президентът на WAREG призова за повече държавни инвестиции във водния сектор

12:12 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

За една немалка част от операторите съдъте потвърдил  на първа инстанция решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), на което миналата година бяха одобрени бизнес-планове на 14 регионални ВиК-оператори, като в края на годината са били приети и цените за 2018 г.

Това каза пред журналисти директорът "ВиК услуги" в КЕВР Ивайло Касчиев, цитиран от БТА. Той допълни, че през тази година са били одобрени бизнес плановете на ВиК-Добрич, както и на ВиК-Брацигово, което е първото общинско дружество с одобрен бизнес план. Бизнес планът на ВиК-Видин също предстои да бъде приет.

Касчиев посочи, че остават 10 регионални оператори в области, в които има окрупняване, като в момента се провеждат работни срещи с тези дружества. Очакванията са скоро да започне одобряването на бизнес плановете на тези оператори, които вече ще включват и новоприсъединените общини. Там обаче трябва да бъде изяснена собствеността на активите, защото в много от общините има активи, които са и държавна собственост.
Касчиев допълни, че законът допуска да има изцяло частни ВиК-оператори, давайки за пример ВиК-Златни пясъци. 

Междувременно президентът на Мрежата на водните регулатори в Европа (WAREG) Антонио Бианкарди коментира пред журналисти, че необходимостта от инвестиции във водния сектор трябва да бъде възприета на държавно ниво и регулаторите е нужно да имат подкрепа в това отношение. Той е София заради общо събрание на организацията, домакин на което КЕВР.

Президентът на WAREG допълни, че специална методология, която е приета в Европейската комисия, определя цените на водата според доходите. Той даде за пример, че в Европа има страни, които са с по-висока цена на водата, но и такива - като Италия и Румъния, които са с по-ниска цена. Бианкарди се надява цената на водата да бъде на средно ниво навсякъде в Европа и WAREG да помогне на всички страни да бъдат в еднакъв ценови диапазон. Той посочи, че цената на водата в Италия зависи от региона и варира между 1 евро (Милано) и 3 евро на кубичен метър(Флоренция, Пиза), като в Северна Италия цената е по-скъпа.

Антонио Бианкарди даде добра оценка на българския регулатор и добави, че водният сектор в България се развива динамично и през две години се обновяват новите методологии. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:54 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 5 години
Ето някои парадокси:1. Фанфарите за силата на пазарният регулатор свирят фалшиво! 2. Соц. държава регулираше всичко и за това беше отречена, а сега се регулира единствено с цел грабителство; 3. Демокрацията или правото да се изкажа, не значи абсолютно нищо за управляващите. Те правят единствено това, което им е наредено или им осигурява милиарди лични приходи, не зависимо състоянието на нацията! 4. какъв е смисълът от това управление когато вече 7 години нямам вода в къщата си ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още