IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Унгария планира фискални стимули за запазване на икономическия растеж над 4%

Според Будапеща не се очаква подобен на полския конфликт с ЕС във връзка с независимостта на съдебната система

22:41 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Унгарското правителство планира въвеждането на мерки за фискални стимули, които да поддържат икономическия растеж на страната над 4%. Това съобщава високопоставен представител на властта в Будапеща пред агенция Ройтерс, който също така изключи възможността за подобен на полския конфликт с Европейския съюз (ЕС) относно върховенството на закона.

Премиерът Виктор Орбан спечели с мнозинство миналия месец трети мандат на поста. Успехът на неговата партия „Фидез“ й позволява да пренаписва закони, включително и конституцията. По думите на новия началник на кабинета на министър-председателя Гергели Гуляс не се планират реформи, които да подкопаят независимостта на съдебната система.

Полша – най-голямата източноевропейска икономика и ключов съюзник на Унгария, води правна битка с Европейската комисия относно реформи в страната, които засягат съдебната система.

„Ако има някакви промени, те няма да повлияят на конституционните изисквания за съдебна независимост“, посочи Гуляс на въпрос дали е възможно подобен конфликт да се появи по време на следващия мандат на Орбан, след като мащабни реформи последваха изборната му победа през 2010 г

По думите на Гуляс, който също така е лидер на парламентарната група на управляващата партия в парламента, поддържането на икономическия растеж над 4% през идните години ще изисква прилагането на допълнителни мерки, които в момента се обсъждат, но още не е взето окончателно решение.

„От земеделския сектор до индустрията, машиностроенето и строителството  – бихме искали да видим, че това развитие (на нещата – бел. ред.) е широкообхватно“, посочи той, без да дава повече подробности.

Политикът заяви също, че новото правителство ще работи върху увеличаване на минималната работна заплата, като според него ръстът, както и силния икономически растеж, ще помогнат на Унгария да настигне по-бързо западните жизнени стандарти.

Въпреки това според Гуляс е малко вероятно страната да се присъедини към еврозоната през идните четири години. „Засега е постигнат консенсус сред повечето икономисти, че трябва да влезем в еврозоната, когато достигнем 80% до 90% от средните жизнени стандарти за ЕС“, посочи той, уточнявайки, че в момента Унгария се намира на 69%.

Началникът на кабинета допълни също, че властите в Будапеща няма да влизат в дебата за следващия европейски бюджет с намерението да му налагат вето.

Миналата седмица Европейската комисия предложи многодишния проектобюджет на общността, който се очаква да стане повод за битки между страните членки по отношение на това как да бъде запълнена дупката във финансирането, отворена след излизането на Великобритания.

„Принадлежим към тези, които подхождат рационално към напускането на ЕС на втората по големина икономика“, заяви Гуляс, като по думите му страната е заела преговорна позиция, която е отворена към „чувствителни предложения“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:48 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още