IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България е шеста в ЕС по дял на застаряващото население

Коефициентът на възрастова зависимост в Европа расте в последните десетилетия

15:02 | 08.05.18 г. 7
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

България е шеста в ЕС по дял на застаряващото население, но е близо по този показател до средното ниво в общността, показват данни на Евростат за 2017 г. 

Почти всеки пети в Европейския съюз (ЕС) е на възраст 65 години или повече (19,4%). Това са около 100 млн. души.

Коефициентът на възрастова зависимост традиционно се разглежда като показател за нивото на подкрепа за възрастните хора (тези на 65 или повече години) от трудоспособното население (между 15 и 64 години). Той показва и застаряването на населението.

В ЕС коефициентът на възрастова зависимост е 29,9% през 2017 година. С други думи, на всеки възрастен над 65 години се падат малко над трима работещи.

Съотношението на икономическа зависимост поради старост в ЕС расте отдавна. Преди 20 години на всеки човек над 65 години имаше около петима работещи. Десет години по-късно съотношението е 4:1, а днес е близо до 3:1.

Най-висок е този коефициент в Италия (34,8%), Гърция (33,6%) и Финландия (33,2%), следвани от Португалия (32,5%), Германия (32,4%) и България (31,8).

Най-ниски са тези нива в Люксембург (20,5%) и Ирландия (20,7%), Словакия (21,5%) и Кипър (22.8%). В тези страни членки се падат почти петима работещи на един възрастен.

Коефициент на възрастова зависимост, 2017 г.,  Евростат:

EU-naselenie EU-naselenie

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 2 rate down comment 1
bghighlander
преди 5 години
Не те знам "Кодер" ли си или не си, НО: През 1950-та населелнието е било 7 273 100, а през 1980 е 8 876 600! Та как точно намалявало населението след 40-те след като се е УВЕЛИЧИЛО с МИЛИОН и 600 хиляди?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 0
coder
преди 5 години
Ръждаемостта започва да пада с настъпването на колективизацията в края на 40-те години. Отнема се земята на българите, чрез която са се препитавали. Паралелно с това се води политика на разселване на хората от селото към града с намерението да се изгради нова социалистическа, "прогресивна" средна/градска класа, която да стане гръбнак на социалистическата държава. Все пак чрез ликвидиране на неудобните хора за БКП се ликвидира практически цялата интелигенция. Цялата връзка с демографията е, че деца са се раждали най-много по селата, където е имало огромна нужда от работна ръка за обработка на земята. Откъсването на българина от селото неминуемо е довело до намаляване на раждаемостта. Вижте статистиката - темпът на естествен прираст намалява от 50-та година насам, някъде в края на 80-те минаваме 0-та и сега сме на минус от доста години. За западна Европа не знам какви са процесите, но там също са на минус, просто компенсират с имиграция.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Чешете си езиците. Проблема е съвсем другаде! Защо нашите баби и особено прабаби са имали много деца ВЪПРЕКИ бедност и мизерия. А сега и по 1 нямат?Заради евроГгейските ценности - СИРЕЧ ЕГОИЗЪМ.Децата са бреме, което пречи на сладкия живот (долче вита) и искат някакви жертви!Обббаче егоиста иска само да си гледа кефа! Сиреч да изповядва въпросните античовешки ценности!!!!!!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 5
studioaa
преди 5 години
В края на 18-ти и началото на 19-ти век няколко поредни провалени реколти заради заболяване по картофените култури в днешна Ирландия довеждат до масов глад на населението а британците не им помагат заради опитите на Ирландия да се отдели от империята. Гладът предизвиква имиграция на 60% от активното население за САЩ и това са 3 милиона души от 6 милиона население имигрират за много кратък период от 2-3 години. Това не убива държавността само и единствено защото няма никаква имиграция. Имиграцията е най-голямата опасност за България и българите, а не колапса на социалната система или икономиката...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 4
studioaa
преди 5 години
Във Великобритания в периода от 1340 до 1350 избухва пандемия от черна чума, която избива около 65% от цялото население на страната и особено засяга жените старците и децата. Това са към 3.5 милиона жертви. Само 2 века по-късно страната се възтсановява и създава най-могъщата империя съществувала някога. Подобен голям спад на населението се е случвал в миналото и това не е довело до край на българската държавност. Най-важното в момента е да се спре всякаква имиграция от други места и да се прогонят ромите от територията на страната...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 13 rate down comment 1
Веск
преди 5 години
У нас проблемът не е в застаряването само по себе си. Проблемът е в раждаемостта. Тя е много ниска. 65 000 деца е твърде малко. Набори от соца по 120 до 140 хиляди сега се заместват от наполовина по-малки. От тях половината деца са с небългарски майчин език, а от младите огромен процент заминава завинаги в чужбина. При това малко се връщат, децата родени в чужбина никога няма да се върнат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още