IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Швейцарска банка замени служители с пет робота

Машините изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка

15:11 | 08.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Швейцарската банка St.Galler Kantonalbank (SGKB) замени седмина служители с пет робота и ръководството е много доволно от резултатите, съобщиха БТА, позовавайки се на британската преса. 

Роботите изпълняват същите задължения като хората, но могат да работят по двайсет часа дневно, седем дни в седмицата без почивка. Затова общо са по-ефективни.

Пилотният проект в банката е толкова успешен, че ще бъдат купени още роботи до края на месеца.

Тестът е направен миналата година, когато банката е придобила активите на Warturg Bank. Двете институции имали различни информационни системи и роботите са използвани, за да прехвърлят данните за клиентите от файлове Office Excel. Те са го правили по същия начин, по който би го направил на ръка и човек. Роботите не са заменили щатни служители.

"Оценката на потенциала е в пълен ход", каза Феликс Бушор от управителния съвет на банката. "Проучваме дали си струва да ги използваме и в други сфери", допълни той.

Някои служители са се притеснили за работните си места заради роботите.

Изследване на GFT Technologies миналата година установи, че новите технологии и изкуственият интелект могат да предизвикат революция във финансовия сектор. То обхвана 285 висококвалифицирани служители от банки в осем държави. 94 процента от тях казаха, че изкуственият интелект увеличава пряко добавената стойност.

Друг доклад от ноември миналата година показа, че са застрашени милиони работни места в различни сектори. Роботите най-лесно могат да отнемат работата на ангажираните в ресторантите за бързо хранене и операторите на машини. Най-безопасно е положението на градинарите, водопроводчиците и работещите с деца. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 0
dzk
преди 5 години
"..роботите са използвани, за да прехвърлят данните за клиентите от файлове Office Excel..." - шах и мат. Аз ли нещо не разбирам, или роботите наистина са се развили толкова, че да могат да работят с компютри. Да, съгласен съм че дадена програма може да прехвърли данните за клиентите от файлове на ексел, както е казано в новината. Но това не е робот. И подобни програми са масово използвани от много време. Под "робот" обикновено се разбира нещо друго. Например тук очаквах те да изпълняват някакви дейности по обслужване на клиенти например, или портиери които напътстват хората на кое гише да отидат. Да правят кафе, и да казват "Шефа го няма. Елате утре." Нещо от този сорт. Но робот да обработва екселски файлове... Е, явно бъдещето е дошло, и роботите тип "Марвин" вече са тук. 42.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още