IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сеул е най-бързо растящият пазар на луксозни имоти през първото тримесечие

Южнокорейската столица измества китайския град Гуанджоу от първото място в класацията на Knight Frank

17:15 | 08.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Сеул е най-бързо растящият пазар на луксозни имоти в света през първото тримесечие на 2018 г., показва индексът Prime Global Cities на консултантската компания Knight Frank.

Индексът следи движението на цените на луксозните имоти в 43 града. Южнокорейската столица измества китайския град Гуанджоу от първото място, като регистрира ръст на цените на жилищата в луксозния сегмент от 24,7% на годишна основа.

В голяма част от града новите мерки за охлаждане на жилищния пазар, включително нови данъци за собствениците на няколко имота и по-строги ограничения за кредитирането, дават резултат, но в луксозния квартал Гангнам продължава да се наблюдава силна спекулативна дейност, отбелязват от Knight Frank.

Кейп Таун задържа второто си място в класацията, като цените на луксозните имоти в града са се повишили с 19,3% в месеците от януари до март. Въпреки че пазарът в града като цяло се охлажда, липсата на предлагане в луксозните квартали тласка цените нагоре.

В десетката на най-бързо растящите пазари на луксозни имоти в света през първото тримесечие попадат още Гуанджоу, Берлин, Шанхай, Париж, Мадрид, Сан Франциско, Сидни и Мелбърн.

Градове в Азиатско-Тихоокеанския регион вече заемат пет от местата в топ десет, а ключови европейски градове също намират място на върха в класацията. Единбург и Цюрих се присъединяват към Берлин, Париж и Мадрид в топ 15 през първото тримесечие.

Във водещи градове в света като Лондон, Ню Йорк и Хонконг ръстът на цените на жилищата на годишна основа се забавя в сравнение с предходното тримесечие. В Лондон цените са намалели с 1,1%, но от Knight Frank отбелязват, че макар пазарът да остава чувствителен към политическите събития, има усещане за относително възстановяване на стабилността.

В Ню Йорк луксозните имоти са поскъпнали с 1% в първите три месеца на годината, но консултантската компания очаква търсенето в луксозния сегмент на имотния пазар да нарасне, тъй като по-слабият долар привлича чуждестранен интерес, а бонусите на Wall Street се върнаха на нивото си преди кризата.

В Хонконг цените на луксозните имоти са се повишили с 6,9%, въпреки че обикновените имоти продължават да се представят по-добре. Въпреки въведения контрол върху капиталите от Китай апетитът към активи в Хонконг от страна на китайски купувачи се запазва.

В дъното на класацията Москва вече не е най-слабо представящият се пазар на луксозни имоти в света. Това вече е Стокхолм, където цените на луксозните имоти са регистрирали най-големия спад на годишна основа през първото тримесечие от 8,4%. Следват Тайпе с понижаване на цените със 7,4% и Санкт Петербург със спад от 4%.

Като цяло индексът Prime Global Cities постигна ръст от 4,8% през първото тримесечие на 2018 г., което е съвсем малко под нивото от 4,9%, достигнато в последното тримесечие на 2017 г.

От Knight Frank очакват, че повишаването на разходите по обслужването на кредитите в някои големи икономики в света ще доведе до още по-умерен ръст на цените на луксозните имоти до края на годината.

Пропастта между най-силно и най-слабо представящите се градове в света е намаляла от 39% на 33% в последните три месеца, а броят на градовете със спад на годишния ръст на цените се е увеличил от 16 на 23 през първото тримесечие, констатират от консултантската компания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още