IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Галъп: Българите остават силни поддръжници на ЕС

Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии са решително малцинство

17:30 | 08.05.18 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Българите са подчертано проевропейски настроени и доверието в Европейския съюз (ЕС) се възстанови в обичайните си нива, след като през 2016 г. изглеждаше застрашено. Благосклонно настроените към тоталитарни идеологии са решително малцинство, но дяловете им все пак не са за подценяване. Особено този на толерантно настроените към елементи от комунизма.

Това са изводите от изследване на „Галъп интернешънъл“ по повод 9 май – Денят на Европа. Днес, 8 май (за Русия – обикновено 9 май), в повечето европейски страни се отбелязва и годишнината от края на Втората световна война.

В последната година и половина доверието в обобщения образ на ЕС възстанови позиции, след като през 2016 г. трайно беше достигнало по-ниски стойности. Така в първите месеци на 2018 г. 58% от българите споделят доверие в ЕС, а 31% изразяват недоверие. Така българите остават подчертано едно от най-проевропейски настроените общества в ЕС.

През 2016 г. имаше няколко причини за загуба на доверие, свързани с продължаващите ефекти на бежанската вълна и референдумът, с който Великобритания реши да напусне Съюза. 



Влияние вероятно оказва и по-общото противоборство между Запада и Русия. Въпреки всичко и през 2016 г. ЕС остана със силно положителен рейтинг, макар и не в познатата степен. А през 2017 г. доверието в ЕС укрепна – вероятно и във връзка с победата у нас на политически сили, считани за ориентирани в по-голяма степен към Запада.

През 2017 г. пък в няколко ключови за Европа избори надделяха опциите „за“ Европа и това подобри картината на общественото мнение. Допълнително влияние оказва и европейското председателство.

Тоталитарните идеологии и практики 

„Галъп интернешънъл“ зададе два провокативни въпроса, за да провери степента, до която тоталитарните идеологии и практики са възприемани. Въпросите са най-общи и целят единствено да покажат генералните нагласи.

Мнозинство от 72% изцяло отхвърля идеологии и практики като нацизъм, фашизъм и подобни. 12% обаче се съгласяват с опцията, че някои неща са приемливи, а 3% ги намират за изцяло приемливи.

Най-възрастните у нас, респективно последователите на БСП, изглеждат и най-дистанцирани от подобни идеологии. Привържениците на националистически формации също декларират нетърпимост, но при тях се усеща и малко по-висок дял на съгласни, че има и приемливи елементи.

По-различно стоят нещата, когато се пита за комунизъм, сталинизъм, болшевизъм и подобни. Една трета от българите смятат, че някои неща от тези идеологии и практики са приемливи, а други не. Все пак повече са тези, които изцяло ги отхвърлят – 44%. 6% пък изцяло ги приемат.

Като цяло комунистическите елементи са в по-голяма степен възприемани в сравнение с нацистките. Например, мнозинство от над половината от привържениците на БСП, респективно по-възрастните хора у нас, приемат частично левите тоталитарни идеологии и практики.

Проучването е проведено между 13 и 22 април сред 817 души по метода „лице в лице“. Основната част от ежемесечните изследвания на агенцията са независими от външно финансиране.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 1
LaCosta
преди 5 години
Явно "агенциите" и медийните политики за създаване на нужните нагласи и клишета в обществото вършат добра работа.Жалко, че по време на византийското владичество и османското робство не е имало подобни "изследвания", но ако беше възможно да има такива, струва ми се, че пак щяха да се намерят "агенции", които да докарат подобни резултати в подкрепа на установената по това време у нас власт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 6
bgMan
преди 5 години
Не е вярно.На българите им харесва да имат свободата да пътуват и да се реализират професионално в ЕС. Това не ги прави поддръжници на ЕС, особено пък що се отнася до тоталитарното натрапване на хоммосексуални идеологии и ценности от страна на САЩ и ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
lozkhris
преди 5 години
Има си хас.... Едно време 99.9% гласуваха на изборите за Тодор Живков всички бяха за Варшавския договор...Соц.агенциите и тогава бълваха проценти....Същественото в статията е в последното изречение - ОСНОВНАТА ЧАСТ от изледванията на агенцията били независими от външно финансиране... / край на цитата / ... Смях - какво вънщно, като "агенцията" е соросо/идна... :):)Българите се интересуват само от безвизовата възможност да си набият камшика и да се чупят в бленувания Запад за да мият чинии. И да - са веднага ще излезнат русофобските *** за да попитат защо никой не бяга в Русия. Много просто - щот за там ти треат пари и треа се работи. Събирането на пластмасови бутилки, ритането на жени в метрото и замразяването на таксови апарати / наречено с гордото за нас cura bulgara / за жалост не се титулова като "работа", като в Англия, че дори се и преследва като престъпление......А да - и престъпността в Германия била на исторически ниски нива... ХахахахаПрегледите в кината едно време не бяха толкова фалшивиЕСССР....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Въобще не осъзнавате кои са ви чорбаджии и какви намерения имат, както и какво реално правят в този свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Заедно ще отидете в рая.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
И вярвайте на всичко, което ви кажат братята от ложите ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 9
thehappyroger
преди 5 години
Похапвайте си добре от храните им ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Ще видите и как обективната реалност на Космоса престои да смаже целият кретено-масонски капитализъм по тази Земя следващите години, заедно с всички хора, които подкрепят или поддържат тази идеология, пълна глупост, направо сте бавно развиващи се, но реално това засега е най-доброто за хората, колкото и да е жалко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още