IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС ще защити европейските компании, ако Тръмп излезе от иранското споразумение

Брюксел подготвя планове за защита на интересите на своя бизнес, но все още няма яснота какви

19:28 | 08.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Европейският съюз планира да защити компаниите в региона, ако американският президент Доналд Тръмп обяви по-късно днес, че излиза от иранското ядрено споразумение – ход, който допълнително би могъл да обтегне трансатлантическите отношения.

„Работим по планове за защита на интересите на европейските компании“, заяви говорителката на ЕС Мая Коциянчич. Тя обаче отказа да посочи какви точно са намеренията на Брюксел, тъй като все още няма яснота за позицията на Вашингтон. „Не знаем какво ще обяви Тръмп“, каза тя, цитирана от Bloomberg.

Редица европейски правителства поискаха от американската администрация да запази международния договор докато бъдат сключени допълнителни споразумения, които да отговорят на основните притеснения на президента.

„Договорът е много важен за международната сигурност“, посочи Коциянчич, наблягайки на това, че той е обект на строго наблюдение и проверка на ангажиментите по него.

По думите й споразумението между групата „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран не се основава на добра воля или доверие. „То се базира на факти, на твърди ангажименти, на механизми за проверка, на много стриктно наблюдение“, заяви тя.

Ако САЩ откажат да продължат отмяната на санкциите си срещу Техеран, която влезе в сила в рамките на ядреното споразумение, това може да доведе до усложнения и объркване за международните компании, работещи в региона. Бизнесът може дори да се окаже обект на американски санкции, ако продължи да извършва дейността си съвместно с Иран.

„В зависимост от това колко тежко ще се окаже непосредственото оттегляне на САЩ, ЕС трябва да установи процедури, които позволяват на европейските компании да търгуват с Иран, за да съблазним Техеран да остане в споразумението“, посочва Корнелиъс Адебар от Carnegie Europe. По думите му това включва установяването на деноминирани в евро кредитни линии и клирингови къщи, които могат да извършват законен бизнес с Иран.

По-рано във вторник европейски представители се срещнаха с иранския заместник-външен министър Абас Арагчи в Брюксел, часове преди да стане ясна позицията на Доналд Тръмп.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:38 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още