IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Си Дзинпин оглави класацията на Forbes за най-влиятелни хора в света

Китайският лидер измести от водещата позиция руския президент, който беше начело четири поредни години

21:48 | 08.05.18 г. 7
<p>
	Си Дзинпин е най-влиятелният човек според списание Forbes. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Си Дзинпин е най-влиятелният човек според списание Forbes. Снимка: Ройтерс

Китайският президент Си Дзинпин оглави класацията на списание Forbes за най-влиятелни хора в света през 2018 г. Той детронира от първото място руския си колега Владимир Путин, който беше лидер на класацията безпрецедентните четири години. Сега той заема второто място, следван от американския държавен глава Доналд Тръмп на трета позиция.

Челната петица се допълва от единствената жена в челната десетка германския канцлер Ангела Меркел на четвърта позиция и най-богатият човек в света Джеф Безос на пето.

Годишната класация на медията съдържа 75 души – един за всеки 100 млн. души на Земята, отбелязва изданието. Тази година едва пет дами намират място в списъка. Освен Меркел това са още британският премиер Тереза Мей на 14-то място, директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард на 22-ро място, главният изпълнителен директор на General Motors Мери Бара на 53-то и главният изпълнителен директор на Fidelity Investments Абигейл Джонсън на 70-то.

В целия списък 17 души попадат за първи път. Единственият новодошъл, който се намира в челната десетка е саудитският принц Мохамед Бин Салман на осмо място. През ноември миналата година той беше в основата на акция по арестуването на близо 200 души от най-богатите хора в страната, принуждавайки ги да дадат част от състоянието на държавата си като компенсация за корупционни действия. По време на последвалата си обиколка в САЩ той проведе срещи с едни от най-влиятелните хора в страната - президента Доналд Тръмп, Джеф Безос, Бил Гейтс, Опра Уинфри и други.

Със своите 32 години той е и най-младият член на елитния клуб според списание Forbes.

Сред другите присъстващи в класацията са френският президент Еманюел Макрон на 12-то място, генералният секретар на ООН Антониу Гутериш на 31-во място и председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на 33-то.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун заема 36-то място, а турският президент Реджеп Ердоган е на 48-мо.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 5 години
и на теб нещо ти стана в последно време ... а беше нормален
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 5 години
Не са начело за да не се дразнят хората, че едни и същи гаддове стоят на върха на хранителнаа верига и те единствени определят накъде отива и какво ще се случва със съвкупния брутен човешки продукт.Не се ли замисляте къде отива всичко това, което хората по цялата земя изработват всяка година? Дори и да е откраднато не се губи, нито е изгоряло. След 2004-та година взеха много да ни помпят инфлацията а никой не се сеща да пита къде отиват тези средства? Нашенските субекти крадящи в особено големи размери да не би просто да трупат някъде на някой остров една камара пари, които не могат да изхарчат и за 100 живота? Системата на глобалистите е такава че трябва да се плаща членския внос независимо как ще се дои стадото. Има си план за всяка година и всяко десетилетие. Това което не ми е ясно за какво точно го използват или приготвят този така грижливо събиран и трупан съвкупен човешки продукт. Банковата система не са нито крайните реципиенти, нито главните печеливши. Те са просто част от изпълнителната верига.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 3
khao
преди 5 години
Глобализацията не е спирала, няма и как да спре... та не се напрегай много, а свиквай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
А кои са истинските световни диктатори и ако наистина са толкова влиятелни, защо те не са начело на класацията?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 2
bgMan
преди 5 години
Понеже номера с глобализацията под крилото на САЩ не мина и се провали, вторият опит ще е под крилото на Китай.Си Дзинпин е от най-големите застъпници на всяка точка от възгледите на глобалистите. Съвсем НЕслучайно му подариха и първото място в класацията на Форбс. Та Императоре - ето в това Дзинпин е повече от Доналд и Вова-та защото последните двама се обявиха против това да бъдат инструменти в ръката на истинските световни диктатори а китаеца им стана основна действаща фигура.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
Това, че не позира непрекъснато пред световните медии както онези двамата смешници не значи, че е по-малко влиятелен от тях. Всъщност, като икономическа и технологична сила Китай е сравним със САЩ и далеч по-напред от Русия. За нещастие на хората, които още живеят в миналото вече има много по-ефективни средства за постигане на цели от грубата сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още