IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доналд Тръмп изважда САЩ от ядреното споразумение с Иран*

Решението се очаква да увеличи риска от конфликт в Близкия изток, да разстрои европейските съюзници на Вашингтон и да внесе смут в доставките на петрол

22:01 | 08.05.18 г. 10
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп обяви, че извежда САЩ от ядреното споразумение с Иран, връщайки в сила икономическите санкции срещу страната.

Решението се очаква да увеличи риска от конфликт в Близкия изток, да разстрои европейските съюзници на Вашингтон и да внесе смут в доставките на петрол, съобщава агенция Ройтерс.

„Обявявам днес, че САЩ ще излязат от иранското ядрено споразумение“, заяви държавният глава в Белия дом. „всеки момент ще подпиша президентски меморандум, с който ще започне подновяването на американските ядрени санкции срещу иранския режим. Ще въведем най-високото ниво на икономически санкции“, заяви той.

В същото време от американското финансово министерство потвърди, че санкциите ще влязат в сила след изтичането на 90-дневния и 180-дневния период на отмяна, като в сила ще са отново ограниченията на иранския петролен сектор и трансакциите на централната банка в страната.

Също така отново валидни ще са и санкциите върху износа на самолети,търговията с метали и покупката на американски долари.

Споразумението, което беше сключено през 2015 г. между международната група „5+1“ (САЩ, Русия, Великобритания, Франция, Китай и Германия) и Иран облекчава санкциите срещу страната в замяна на това Техеран да ограничи ядрената си програма.

Според Тръмп сделката, която беше едно от знаковите споразумения във външната политика на неговия предшественик Барак Обама, не се ангажира с иранската програма за балистични ракети, с ядрената дейност на страната след 2025 т. и ролята на Техеран в конфликтите в близкоизточния регион.

Иран от своя страна отхвърли възможността за предоговаряне на споразумението и заплаши с ответни действия, ако Вашингтон напусне сделката.

Връщането на американските санкции ще затрудни значително продажбата на ирански петрол или за използването на международната банкова система.

Веднага след обявяването на решението иранският президент Хасан Рухани заяви, че страната ще остане в сделката, независимо от действията на Иран.

„Ако постигнем целта на сделката за сътрудничество с другите членове, то тя ще остане в сила“, заяви Рухани в телевизионна реч, цитиран от Ройтерс. По думите му външното министерство в Техеран ще започне преговори през идните седмици с европейските страни, Китай и Русия. Ако в края на този период бъде установено, че Иран има ползи от споразумението, сделката ще продължи.

Рухани също така допълни, че Иран е готов да възобнови ядрената си дейност след консултации с другите страни по договора.

Върховният представител на Еврпоейския съюз за външна политика и сигурност Федерика Могерини застана на сходна позиция, като посочи, че блокът е решен да запази договора. От своя страна председателят на Европейския съвет Доналд Туск посочи, че темата с иранското споразумение ще бъде обсъдена по време на срещата на върха на ЕС в София на 17 май, съобщава БТА. По думите му действията на САЩ ще бъдат посрещнати от „единен европейски подход“.

Барак Обама също разкритикува решението на Вашингтон. Според него поставянето на сделката на риск „без никакво нарушаване от страна на Иран“ е „сериозна грешка“.

Съжаление за действията на Тръмп изрази френският президент Еманюел Макрон, който посочи, че позицията на Франция се споделя още от Германия и Великобритания.

Обратната позиция заеха Израел и Саудитска Арабия, които подкрепиха решението на Вашингтон.

*Информацията е актуализирана към 22:50 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 15 rate down comment 2
pinoccio
преди 5 години
Всъщност, в статията е изпусната цялата картина. Този удар е не по Иран, а по Европа. Вижте само реакцията на водещите европейски страни - Германия, Франция, та дори и Великобритания. Те имат търговски споразумения с Иран, а Иран е богата държава, не е Хаити. Американците губят инициативата по неутрализирането на връзките на Европа с Русия по оста Изток-Запад. Предизвикаха куп войни за да активират оста Юг-Север по отношение на доставките на петрол по линията Катар-Европа. Жертваха, без да целят това, дори Турция в този си провал. Щрьодер стои на първа линия на интронизацията на Путин. Той не е просто бивш канцлер - в голямата политика няма бивши играчи. Макрон още играе на фунийки, но ще се научи кой е чичо Сам - трябва му само да прелисти мемоарите на Де Гол, той най-добре е познавал американците. Ядрена програма, та ядрена програма - ами нали трябва поне един ядрено магнитен резонанс /ЯМР/ да могат да направят тия хора. Това е програма за медицински цели.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 11 rate down comment 2
ABBA
преди 5 години
1. САЩ никога не подписват договор, който да не могат да скъсат. Справка 110 000 000 изтребени индианци.2. На Израел е нужна 3-та Световна, да може да построи на мястото на джамията 3-тия Соломонов храм. Равин се превежда като човек, който държи сказки в читалище (по смисъл). Свещеник при тях е нещо друго!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Петролът вероятно ще поеме нагоре, поне в началото. А това е добре дошло и за американските производители на петрол и за Саудитска арабия. Колкото и да е странно това е добре дошло и за Русия. Китай и някои други (европейски) страни сигурно няма да са доволни. Остава да се запитам дали И поради това САЩ не излиза от сделката. Лобизъм, какво да се прави. Обикновенно зад такива решения се крият много повече причини от тези, които се снасят за сведение на публиката.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 21 rate down comment 2
Grosss
преди 5 години
Как да вярва човечеството на американската честна дума.За тия няма договори,споразумения.......както им е кеф така се въртят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 16 rate down comment 1
Jorkata
преди 5 години
Аз пък да кажа, че ако беше чел "Моята борба" щеше да знаеш какво е щяло да се случи, ако тоя *** спечели войната.... аман от неуки к.р.е.т.е.н.и...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 40 rate down comment 2
Thrax17
преди 5 години
А ислямски режими като този в Саудитска арабия бива ли да се толерират? Или по този въпрос нямате предварително заучена опорна точка?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 37
studioaa
преди 5 години
Браво, поредното разумно решение на президента Тръмп и неговата администрация. Санкциите срещу Иран не бива да се вдигат никога. Никога не бива да се толерират ислямски режими като този в Иран. А евентуална ядрена война с Иран ще го изтрие от картата и така ще се реши проблема с ислямския фундаментализъм в Близкия Изток.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 2
data
преди 5 години
Петролеца отлете , с него и цените по бензиностанцията . Инфлацииката ша са усилва :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 13
coder
преди 5 години
Аз пък да кажа, че за жалост Хитлер не е победил, че да ни избави и от Сталин и от Чърчил.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
"Доналд Тръмп изважда САЩ от ядреното споразумение с Иран "Това по-долу само формално няма връзка със заглавието:Всяка сутрин се моля Сталин да е жив и здрав, защото знаех, че няма кой друг да ни спаси от Хитлер,- Чърчил
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още