IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия започва консултации с гражданите за бъдещето на общността

Идеята е по предложение на френския президент Еманюел Макрон

22:00 | 09.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия започна днес "консултации с гражданите" чрез онлайн въпросник, успоредно с консултации в страните членки, организирани по инициатива на Франция, за подготовка на "преустройството" на Европейския съюз, предаде Франс прес.

"Анкетата, която започваме днес, поставя пред всички европейци въпроса: какво бъдеще желаем за себе си, за децата си и за нашия Съюз? Дойде моментът европейците да изразят, високо и силно, мнението си по въпросите, които ги интересуват и какво очакват по тях от своите лидери", обясни в комюнике председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

Въпросникът е подготвен от "Панел на европейските граждани", събрал през последните почивни дни в Брюксел стотина души от всички възрастови групи и професии, избрани на случаен принцип като представители на многообразието в 27-е членки на ЕС (без Великобритания, която ще напусне общността), пише БТА.

Панелът, натоварен да формулира 12 основни въпроса, които тревожат европейците, заседаваше под егидата на Европейския икономически и социален комитет (CESE) - консултативен орган, който иска "да представлява гражданското общество". Сред тези въпроси са безработицата, мигрантската криза, опазването на границите, сигурността, тероризмът и радикализацията, околната среда и климатът.

Това е транснационална и многоезична "премиера" в историята на евроинституциите, отбелязва агенцията.

Идеята за "консултации с гражданите за Европа" беше предложена от френския президент Еманюел Макрон, който даде старта й във Франция на 17 април в Епинал.

Консултациите трябва да се проведат във всички желаещи държави от ЕС, които ще организират свои "диалози с граждани " до октомври т.г., преди резултатите да се обобщят и да бъдат представени на държавните и правителствени ръководители на техния Съвет през декември с оглед на срещата на върха на ЕС на 9 май 2019 г. в Сибиу, Румъния. Това ще е първият форум на високо равнище на ЕС след Брекзит и няколко седмици преди изборите за Европейски парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Това е като поредния конгрес на КПСС/БКП.ЕС е рекламна витрина на НАТО и за да не гръмне от противоречия, от време на време трябва да се изпуска малко пара през свирката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
Mohave _
преди 5 години
Панелът явно не се тревожи от дълговете на Франция , а го избива на климат . Ще се забавляваме доста този път .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още