IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди българи с нередовни договори работят в земеделския сектор в чужбина

Заплащането на труда им в Италия е с 40% по-ниско от заплащането на легалните работници, а работният ден е 10-12 часа дневно

09:18 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Хиляди българи с нередовни договори работят в земеделския сектор в Италия, показват различни проучвания.

По данни на Националния статистически институт на Италия 43% от заетите в земеделието в Италия изпълняват недеклариран труд, което възлиза на около 400 хил. души. От тях 100 хил. души, основно чужденци, са обект на експлоатация и са принудени да живеят при тежки условия, далеч от санитарни и хигиенни норми, съобщи КНСБ.

Особен феномен на италианското земеделие е „капоралът” - посредникът, който предоставя работа, като взема част от изработената надница. Той действа в гетата, затворените общности. В активния сезон един капорал може да менажира по 9-10 хиляди работници.

По данни на статистиките заплащането на труда на земеделските работници с нередовни договори (черна или сива икономика), обект на капоралите, е около 25-30 евро/ден, което е с 40% по-ниско от заплащането на легалните работници, а работният ден е 10-12 часа дневно. 

Голям дял от работниците мигранти в италианското земеделие идват от Румъния, България, като цяло Балканите. Те често живеят в гета извън населени места, рядко влизат в контакт със синдикатите или местните институции, мигрират заедно с работата от регион на регион.

Българите, които живеят днес в Италия, са около 100 000, от които около 30 хил. души работят в земеделието - 96,1% са със срочни договори. Голяма част от тях полагат труд на полето в южните райони на Италия.

Българите, които отиват да търсят работа в този регион, са основно от районите около Сливен, Пловдив, Кърджали, Монтана, Търговище, Омуртаг, Попово и Варненско.

Работещите в земеделието на ЕС се увеличават и са 10 млн. души към 2017 г., а 4 млн. от тях са сезонни мигриращи трансгранични работници, твърдят синдикатите, като се позовават на последната ревизия на заетостта в европейското земеделие.

Повечето от тях живеят от годишния си доход от земеделска работа.

Временната работа е все по-често срещано явление особено в Южна и Източна Европа. Социалните условия и права са много по-малки в сравнение с тези от преди 10 или 20 години.

Повече от 1,2 млн. българи официално работят извън България, над 30 % от тях са сезонни работници в земеделието на Европа. По държави данните сочат следното: в Германия са 300 хил. души, в Англия - 300 хил., в Италия - 100 хил., в Испания - 350 хил., Гърция - 120 хил., във Франция – 40 хил., в Австрия – 25 хил., в Швеция - 9 хил. българи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:30 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още