IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Всяко жилище в Калифорния задължително със слънчеви панели от 2020 г.

Очаква се това да увеличи разходите за строителство на нови жилища с около 9 500 долара

19:40 | 10.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Регулаторите в Калифорния одобриха единодушно исторически план, който изисква  от началото на 2020 г. повечето нови домове в щата да имат соларни панели на покривите си, които превръщат слънчевата светлина в електричество, предава CNBC.

По този начин Калифорния се превръща в първия щат в САЩ, който предвижда задължително поставяне на инсталации за слънчева енергия в повечето еднофамилни жилища, както и в многофамилни жилищни сгради до три етажа. Но някои експерти предупреждават, че повишаването по този начин на разходите за строителство на нови жилища само ще задълбочи кризата с достъпността на жилищата в щата.

Очаква се задължителното поставяне на слънчеви панели да увеличи разходите за строителство на нови жилища с около 9 500 долара, но повишението може да бъде компенсирано от спестяването на енергия в дългосрочен план благодарение на слънчевата система.

Наредбата, одобрена с пет гласа „за“ и нито един „против“ от Енергийната комисия на Калифорния, е част от новите стандарти за енергийна ефективност на  щата и се вписва в усилията за намаляване на парниковите газове.

Строителният сектор в щата е вторият по големина източник на парникови газове след фосилните горива.
Калифорния, която вече е петата по големина икономика в света, е известна с иновативния си подход към екологията.

Стандартите за възобновяеми енергийни източници на щата изискват 50% от общите източници на енергия на електрическите компании да идват от възобновяема енергия като слънчева, вятърна, геотермална и хидроелектричество до 2030 г.

По данни на Калифорнийската асоциация на строителната индустрия само 15% до 20% от еднофамилните жилища, построени в Калифорния, имат соларни панели. Най-малко седем градове в щата, включително Сан Франциско, вече са въвели задължително инсталиране на соларни панели под една или друга форма в новите сгради.

Енергийната комисия счита, че задължителното инсталиране на соларни панели ще прибави средно около 9 500 долара към разходите за еднофамилни жилища, но в същото време ще доведе до спестяване на около 19 хил. долара от разходите за енергия в 30-годишен период.

„Спестяванията са значителни, защото в Калифорния имаме високи разходи за енергия“, казва Ан Хоскинс от компанията за слънчева енергия Sunrun в Сан Франциско.

Според данни на комисията собствениците на жилища ще плащат средно с около 40 долара повече на месец в идните 30 години, но в същото време ще спестяват по 80 долара на месец от сметките за отопление, охлаждане и осветление.

Ако предложените соларни стандарти бъдат приложени в повечето жилища и търговски структури, жителите и компаниите в Калифорния могат да спестят стотици милиони долари от разходите си за енергия в идните десет години, смята комисията.

Одобрените стандарти все пак позволяват новите жилища да използват природен газ, но щатът се стреми да намали необходимия газ и да улесни преминаването към високоефективни електроуреди като термопомпени бойлери. Смята се, че напълно електрифицираните домове, използващи слънчева енергия, произвеждат по-малко парникови газове и потребяват по-малко енергия от тези, които използват природен газ.

Очаква се след промяната новите домове да намалят използваната енергия с над 50% в резултат на слънчевите фотоволтаични системи на покривите си.

Наредбата идва в момент, когато Калифорния се бори с недостига на жилища и с предизвикателството да подобри достъпността на домовете. Според Даниъл Хейл, главен икономист в Realtor.com, новите правила могат да накарат строителните предприемачи да бързат със завършването на проекти преди влизането им в сила на 1 януари 2020 г. Тя допълва, че строителството на достъпни нови жилища изостава от търсенето и положението може да се влоши в резултат на наредбата и повишаването на цената на новото строителство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:09 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 години
добре идея, не случайно Кали е инкубатор на високите технологии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още