IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как технологиите ще помогнат на банковата трансформация?

Какви са предизвикателствата пред банковия и FinTech сектора коментираха участниците в Клуб Инвестор „Банки и финанси“

13:26 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Участниците в дискусията на Клуб Инвестор &bdquo;Банки и финанси&ldquo; за технологичното развитие на финансовия сектор. <em>Снимка: Олег Попов <em>, Investor Media Group</em></em></p>

Участниците в дискусията на Клуб Инвестор „Банки и финанси“ за технологичното развитие на финансовия сектор. Снимка: Олег Попов , Investor Media Group

Каквото и мобилно приложение да използваме, кредитният риск няма да изчезне. Въпреки това обаче за оценка на риска могат да помогнат технологиите с натрупването на база данни.

Така Калин Христов, подуправител на Българска народна банка и ръководител на управление „Емисионно”, коментира предстоящата дигитална трансформация във финансовия сектор в рамките на дискусия на Клуб Инвестор „Банки и финанси“.

Според него новите регулации на банките, които предоставят условия за достъп до сметките за плащания, ще доведат до повече конкуренция.

Ползи за клиентите

„Чрез PSD 2 може да се пренареди пазарът и да се свалят цените. Има обаче и негатив –  голям достъп на трети страни до плащанията“, предупреди той и прогнозира, че рискът ще нарасне, защото всяка нова опция носи рискове.

Макроикономистът Борис Петров напомни, че дигиталната трансформация на финансовия сектор при платежните услуги дава шанс на нови играчи, но и на установените да прескочат към модела на отворено банкиране с голяма база данни. Той прогнозира, че това може да доведе до спад на таксите за потребителите, който в различните държави ще варира до 20%.

Изкуственият интелект на бизнеса

Що се отнася до изкуствения интелект, Георги Димитров, член на борда на директорите на „Евротръст технолъджис“, посочи, че той вече се мери от Европейската комисия в това доколко новите технологии се внедряват в индустрията, въпреки че големите компании пазят тайните си.

Изпълнителният директор на Sirma Business Consulting Цветомир Досков е категоричен, че трябва да се работи с технологии, които имат изкуствен интелект.  

 

„Очаквам да има партньорство, да има симбиоза, която да подсказва връзки“, каза IT специалистът и заяви, че едните ще осигурят бюджет, а FinTech компаниите ще разгърнат възможностите си с технологии.

Основателят на Software Group Калин Радев също подчерта предимствата на директивата за PSD 2, която отваря ниша за нови играчи на пазара, които идват с новите технологии. За пример той посочи пренос на едно изживяване в различни ситуации, което клиентите търсят. Той смята, че повечето от тях  виждат възможност да се дигитализира банковата сметка, която ще стане по-гъвкава и ще се използва полифункционално.

IT юристът Георги Димитров коментира, че един от мотивите на Европейския парламент за въвеждането на PSD 2 е да се даде услуга с добавена стойност, която е алтернатива на предлаганите традиционни банкови услуги.

“PSD 2 дава възможност да се наслагват нови условия“, каза той и даде пример на комбинация между транспортна и платежна услуга при заплащане в градския транспорт.

Последна актуализация: 03:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още