IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителната продукция на Великобритания се свива най-бързо от 2013 г.

Търговският дефицит на Острова пък е най-големият от 9 месеца насам

14:34 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителната продукция в Обединеното кралство отчита спад от 4,9% на годишна база през март, следвайки понижение от 1,8% през изминалия месец, съобщава tradingeconomics.com. За сравнение консенсусната прогноза на пазара беше за още по-лош резултат от -5,7%.

Това е най-голямото понижение в активността в строителния сектор от януари 2013 г., когато беше регистриран спад от 7,1%. На месечна база строителната продукция се е свила с 2,3% при прогноза на анализаторите за 2,1%. През първото тримесечие на 2018 г. строителната продукция е намаляла с 2,7%.

В същото време индустриалното производство във Великобритания отбелязва повишение от 0,1% през март, запазвайки темпа си от предишния месец. Очакванията на пазара обаче бяха малко по-високи – за ръст от 0,2%. През първото тримесечие индустриалното производство е нараснало с 0,6%.

Износът на стоки и услуги във Великобритания расте през март с 2,2% до 52,9 млрд. паунда. За сравнение месец по-рано износът е бил на стойност 51,8 млрд. паунда.

Увеличението се дължи най-вече на по-големите продажби на стоки – с 4,4%. Износът на услуги пък намалява с 0,4%. По отношение на основните търговски партньори износът на стоки за Европейския съюз расте с 4,9%, като продажбите скачат основно във Франция – с 6%, Ирландия – с 8,7%, Италия – с 5,1% и Испания – с 11,1%.

Вносът на стоки и услуги за Обединеното кралство нараства с 5,8% през март до най-високата им стойност достигана някога от 56 млрд. паунда. Рязкото увеличение спрямо месец по-рано се дължи на 8,1-процентовия скок в покупките на стоки – най-вече горива, храни, напитки и тютюневи изделия. Вносът на стоки във Великобритания от страни извън ЕС нараства значително – с 11,3%, като най-отчетлива е промяната при вноса от Норвегия – ръст от 72,6%.

Така търговският дефицит на Острова се разширява с 1,9 млрд. паунда до малко над 3 млрд. паунда, което го изпраща до най-високите му нива от 9 месеца насам. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:29 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още