IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Започва подготовката на кадри за поддръжка на електробуси

Ученици ще се обучават в център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд"

17:14 | 10.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	В столицата вече се движи тестово нов електрически автобус. <em>Снимка: БТА</em></p>

В столицата вече се движи тестово нов електрически автобус. Снимка: БТА

До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София и имаме нужда от специалисти, които да ги поддържат, защото сега нямаме.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на откриването на новия център за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, пише на сайта на Столична община.

„Нашите основни усилия през последните години са насочени към подобряването на качеството на въздуха. Една от важните мерки затова е стимулирането на електромобилността, както по отношение на градския транспорт, така също и по отношение на личните превозни средства. Закупуваме нова техника и в същото време имаме нужда от специалисти, които да я поддържат, посочи Фандъкова. – Новата техника изисква млади и добре подготвени специалисти. Столичният авто- и електротранспорт имат сключени договори с гимназията за дуално обучение, за да може да си подготвим специалисти, които и в момента използват базите на транспортните дружества, за да провеждат своята практика.“

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който присъства на събитието, обясни, че създаването на този учебен център откроява две тенденции.

„На първо място автомобилният сектор в България се развива с изключително добри устойчиви темпове. Като оборот в него надхвърля 1 млрд. евро, а добавената му стойност се е увеличила четири пъти за последните десет години. Това е и един от секторите, който привлича най-много чуждестранни инвеститори именно във високотехнологичните производства, а това показва, че тепърва ще имаме нужда от добре подготвени кадри в този сектор“, коментира Манолев.

Директорът на професионалната гимназия Теньо Стойчев разкри, че новият център е първият по рода си в страната и подчерта, че е направен със средства на бизнес организации, Министерството на образованието и науката и самоучастие от страна на образователната институция. Стойчев каза, че изграждането на новата придобивка струва над 200 хил. лева.

„Самият бизнес ни предостави три автомобила, от които единият е хибрид. Тук учениците ще научат всичко, свързано с диагностиката на електрическите и конвенционални автомобили, възможните повреди“, добави директорът и каза, че новият център е снабден с най-модерната техника, с която в момента разполага бизнесът и ученикът директно ще заема работно място, без да има нужда от преквалификация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още