IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Microsoft насочи потребителите срещу някога обичания Skype?

Радикалният редизайн на услугата предизвика остри критики, но това не е единствената причина за недоволството на хората

14:11 | 13.05.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Днес е сравнително лесно да намериш някой, който не харесва Skype, популярната онлайн платформа за разговори, която Microsoft придоби за 8,5 млрд. долара през 2011 г. Бившите фенове на услугата редовно се оплакват в социалните мрежи, че софтуерът е станал прекалено труден за използване, пише в свой анализ Bloomberg.

В App Store и Google Play Store негативните отзиви от мобилното приложение просто изобилстват, като сочат всякакви проблеми – от слабо качество на обажданията до източване на батерията на устройството.

През март технологичният инвеститор и коментатор Ом Малик обобщи целия този негативизъм, като туитна, че Skype e обратното на най-доброто качество и насочи гнева си към собственика на услугата. „Бях принуден да го използвам днес, но никога няма да повторя“, коментира Малик.

Microsoft твърди, че критиките са преувеличени и отчасти отразяват лошото отношение на хората към актуализациите на софтуера. Съществуват и други фактори, които намаляват привързаността на потребителите към този инструмент, който преди 15 години въведе идеята за онлайн обажданията, променяйки радикално телекомуникационния пейзаж.

След като придоби Skype, Microsoft насочи услугата за онлайн обаждания към корпоративния пазар – промяна, която направи Skype по-малко интуитивен и по-труден за работа. Това накара много потребители да се насочат към подобни услуги, предлагани от Apple, Google, Facebook и Snap.

Компанията не е обявявала данни за броя на потребителите на Skype от 2016 г., когато разкри, че те са около 300 млн. Някои анализатори твърдят, че в най-добрия случай, бройката не се е променила. Двама бивши служители описват общо усещане за паника, защото броят действително спада. Бившите служители на Microsoft, които са пожелали да останат анонимни, твърдят, че до края на 2017 г. така и не са чули на вътрешно ниво за над 300 млн. потребители.

Главният изпълнителен директор Сатя Надела многократно е казвал, че иска продуктите на компанията да бъдат широко използвани и обичани. Превръщайки Skype в ключова част от своя печеливш Office пакет за корпоративни клиенти, Microsoft заплашва това, което го прави привлекателен за хората. Според Малик продуктът е объркващ и неизползваем.

Ако се върнем назад във времето, бившият главен изпълнителен директор на Microsoft видя в Skype възможност да намали зависимостта на компанията му от персоналните компютри. Същевременно сметна, че тя е интернет марка, която е толкова популярна, че говори сама за себе си.

Фокусирането върху корпорациите беше разумна стратегия. Първоначално Балмър и компания обещаха да оставят Skype да работи независимо от Lync, зараждаща се тогава интернет услуга за корпоративни клиенти на Microsoft. Но две години по-късно софтуерният гигант започна обединяването на двата продукта в Skype for Business и да го интегрира в Office.

Днес Microsoft използва Skype for Business, за да продава абонаменти към своя базиран в облака Office 365 и да краде от клиентите на Cisco. По същество Microsoft превърна Skype в заместител на корпоративната телефонна система, с няколко модерни функции, заимствани от чат програмите, изкуствения интелект и социалните мрежи.

Teams, старата версия на Slack на компанията, беше слята със Skype for Business. LinkedIn, друго придобиване, предлага кратки биографични справки за хората, на които хората могат да звънят през Skype. Очертавайки работата на Microsoft в сферата на изкуствения интелект, Skype сега може да превежда обаждания на 12 езика.

Като доказателство, че тази стратегия работи, Microsoft посочва редицата си ключови клиенти. Сред тях се нарежда General Electric, която твърди, че е пуснала Skype for Business на своите 220 хил. служители в края на миналата година. Accenture и някои от някои от най-големите банки са също сериозни потребители според вицепрезидента по маркетинга на Office 365 Рон Маркезич. В проучване на Forrester сред 6259 служители, 29% твърдят, че използват Skype for Business за конферентни разговори, в сравнение с 21% за продуктите на Cisco.

 

Последна актуализация: 07:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 10 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Новият дизайн е винаги рисков. Един сайт от вашата група - тийнпроблем. Това беше преди 10-15 години един от най-популярните форуми за хора под 30. След смяната на дизайна ги изгонихте и в момента е поредният умиращ бг сайт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 1
george353
преди 5 години
Skype for Business го позакърпиха, но Win10 e просто покъртителен с тези кумулативни ъпдейти. Последния го чаках час и половина да се инсталира. След рестарта ос умря и последва ребилд. Сега бекъпвам преди всеки ъпдейт, а беше толкова поносимо с добрите стари делта ъпдейти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 0
khao
преди 5 години
балмър не е в компанията от поне 5 години ... сега е собственик на ЛА Клипърс :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 12
michaelis12
преди 5 години
не знам какво толкова има за чудене, че Билито и Балмора стоят начело на монополистка компания и зимат такива мангизи, а фирмата е тотал жал, защото е неофициално държавна, това не е частна компания сглабяна в гаража как ни ги продаваха. Ако наистина бяха частници до са да са потънали скоротечно в годините поради некадърност, некомпетентност и мизерия спрямо клиентите, че и легална подслушвателница ..... за тия никога не съм нема и да дам една стинка, фирмите сами са си тъппаци че им плащат ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 2
хамстер
преди 5 години
засраxa го яко скайпа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 35 rate down comment 2
Alx
преди 5 години
А за Skype се сещам как промеиха close "X" бутона на "minimize" и това беше първия момент в който аз лично се замислих че не върви на добре цялата работа и започнах все по рядко да го използвам, и след година-две аз и хората с които работя и общувам тотално спряхме да използваме Skype.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 4
Alx
преди 5 години
Да се чуди човек в днешно време как хора като Балмър все още са на такива постове и вземат такива пари? Ако човек следи изпълненията им ще види че най меко казано поведението им е неадекватно. Реално погледнато microsoft са монополисти, и въпреки това правят издънка след издънка, и им е изключително трудно да направят успешен продукт който да се хареса на хората използващи го.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 5
ABBA
преди 5 години
*** = б.оклу.к
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 26 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
М'ноооо просто.Windows 10, дори нищо да не правите, за 1 секунда праща 50 справки на "партньорските" (сиреч сециалните) компании.Т.е. Windows между другото може да се използва и като операционна система.А, като го инсталирате, той прави снимка на инсталирация (ако има камера).Рекоха да направят Скайпа много повече от скайп, *** нещо не им се получи "кристал-баланса"...!!!И стана г'оуем ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още