IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Турция смята да привлече повече чуждестранни инвеститори в имоти?

Страната обмисля да снижи изискваната инвестиция в имоти за предоставяне на гражданство от 1 млн. на 300 хил. долара

18:30 | 11.05.18 г.
<p>
	Изглед от Истанбул.<em> Снимка: Архив Ройтес</em></p>

Изглед от Истанбул. Снимка: Архив Ройтес

Правителството на Турция обмисля да предлага турско гражданство на чужденци в замяна на инвестиция от едва 300 хил. долара в имотния сектор спрямо изискваните до момента 1 млн. долара за закупуване на турско гражданство, пише онлайн изданието Global Property Guide.

Изискването за инвестиране на 1 млн. долара срещу предоставянето на гражданство влезе в сила през януари миналата година. Чужденци можеха да купуят имот на стойност 1 млн. долара, да направят капиталова инвестиция от 2 млн. долара, да държат най-малко 3 млн. долара в банкова сметка поне три години или да създадат най-малко 100 работни места в страната.

Освен това правителството освобождаваше чуждестранните купувачи от плащането на ДДС в размер на 18%, когато инвестираха в недвижими имоти. Правилото важи и за турски граждани, които са живели или работили в чужбина повече от шест месеца.

Очакваше се инициативата да носи инвестиции за най-малко 10 млрд. долара на месец, но през януари 2018 г. те възлязоха на едва 4,64 млрд. долара, като нараснаха само със 750 млн. долара спрямо 3,89 млрд. долара през януари миналата година.

Сега турското правителство планира да внесе законопроект в парламента за намаляване на прага за получаване на гражданство.

Граждани на Ирак, Саудитска Арабия и Кувейт са най-големите групи чуждестранни купувачи в Турция, сочат данни на Турския статистически институт.

Междувременно стана ясно, че две от най-големите държавни банки в Турция са намалили лихвите по ипотеките в четвъртък, ден след като турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещна с ръководители на местни банки и ги призова да повишат кредитирането в имотния сектор, един от стълбовете на икономическия растеж в Турция, предава Ройтерс.

Ердоган, който се самоопределя като „враг на лихвените проценти“, многократно призоваваше за намаляване на разходите по обслужване на кредитите, за да се стимулира ръста на кредитирането и разширяването на икономиката. По време на 15-годишното си управление той промени Турция, като изгради нови пътища, болници, мостове и пристанища, но сега инвеститорите се опасяват, че икономиката прегрява, отбелязва Ройтерс.

„Банките бяха посъветвани да улеснят кредитирането в сектора на недвижимите имоти“,съобщи президентството след срещата.

Ziraat, най-голямата турска банка по активи, съобщи, че понижава месечния лихвен процент до 0,98% спрямо 1,23% досега за ипотечни кредити до 500 хил. турски лири (117 хил. долара) с максимален матуритет от 10 години. Промените ще влязат в сила в петък.

Halkbank,петата по големина банка по активи, също намали лихвата по сходни жилищни кредити до месечно равнище от 0,98%.

Строителството на нови жилища помогна за икономическия растеж на Турция. Икономиката на страната постигна ръст от 7,4% миналата година. Ердоган, на когото предстоят президентски и парламентарни избори през юни, иска да запази растежа.

„Турската икономика показа ясни признаци на прегряване в последните месеци и вероятно ще претърпи болезнени промени. Оставаме притеснени от натрупаните рискове в банковия сектор след кредитния бум в последните десет години“, съобщава компанията Capital Economics.

Продажбите на жилища в страната намаляха с 14% през март, докато продажбите на ипотечни кредити отбелязаха спад от 35%, сочат официални данни. Правителството съобщи, че планира да въведе мерки за намаляване на запасите от непродадени жилища, започвайки със Ziraat.

Планът вероятно ще включва намаляване на лихвения процент до около 1% за жилищните кредити, разкриват банкови източници. Лихвите по ипотеките достигнаха 1,35% и са на най-високото си равнище от над осем години, казват представители на сектора.

В Турция има около 1,5 млн. непродадени жилища, отбелязва Омер Фарук Челик, член на борда на директорите на Асоциацията на жилищните строители Konutder. Повишаването на лихвените проценти и нежеланието на банките да отпускат кредити създаде проблеми на строителните предприемачи, допълни той.

Спадът на продажбите на жилища едва ли скоро ще бъде спрян, дори с мерките на правителството, заради изборите през юни, задаващия се празник Рамазан и обичайното забавяне на пазара в летните месеци, казва още Челик.
Yapi Kredi, шестата по големина банка по активи в Турция, съобщи, че ще предложи по-ниски лихвени проценти на купувачите на жилища, ако секторът като цяло намали разходите за обслужване на кредитите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още