IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Калин Христов: Само България от страните извън еврозоната има желание за присъединяване

Страната ни трябва да се определи в коя група попада, за да се избере стратегията за влизане в ERM II, посочи подуправителят на БНБ

12:10 | 11.05.18 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Калин Христов: Само България от страните извън еврозоната има желание за присъединяване

Страните, които не са в еврозоната, се разделят на две групи. Първата група страни идентифицират, че имат по-малко проблеми и затова те искат намаляване на рисковете и солидарност. Втората група страни са тези, които искат солидарност преди намаляване на рисковете. И всеки, позиционирайки се в отделната група, всъщност показва какъв е.

Това каза Калин Христов, подуправител на БНБ и ръководител на управление „Емисионно”, по време на форума Клуб Инвестор: Банки и финанси. Участието му беше излъчено в предаването „В развитие“ на Bloomberg TV Bulgaria.

Той посочи, че страните извън еврозоната, знаейки тази динамика, имат ангажимент към ЕС да се присъединят към еврозоната и трябва да решат коя е оптималната стратегия. Но първо трябва да решат в коя група са.

„Страните, които трябва да разрешат приемане, си формират мнение за всяка страна и си представят в коя група тя би била и какви претенции би имала. Това е много важна динамика“, посочи централният банкер.

По думите му от всички страни извън еврозоната България е единствената, която първо заявява официално, че има интерес да се включи в еврозоната и второ, прави реално стъпки за присъединяване.

„Ние сме единствената страна извън еврозоната, която декларира в момента, че иска присъединяване“, заяви подуправителят на БНБ.

С коя група се идентифицира България? Какви са предизвикателствата пред банковия сектор преди влизането в еврозоната?

Вижте повече във видеото!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:36 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 10
lyusien
преди 5 години
Mnogo pesimistichna prognosa nomer 3 Tova rasbirase nama da se sluci
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
Дали разграбената отвсякъде *** ще влезе в еврозоната или не, това няма никакво значение и до 2030-та ще остане един град смехономика, останалото от страната деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, БГ бизнес - този на българи, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както го правеха досега, особено в ромската провинция и особено в производството, разходите ще изпреварват приходите, няма да остане никаква средна класа, тази която я имаше досега предстои да се пенсионира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет българските кретено-масони и съучастниците им политици унищожили България за последните 30 години ще ги събират на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове, който създаде изкуствен ръст на икономиката за известно време от почти 4%, предстои да изгърми, всяко тиквено чудо за 3 мандата. Престои да изгърми и целият кретено-масонски капитализъм с банките, особено на фона на планетарните изменения, които едва сега започват.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 13 rate down comment 11
lyusien
преди 5 години
I kakvo ot tova Edinstvena Bulgaria ot vsichki tesi strani otgovara 100 % na isiskvaniata Nikoga momenta nama da bade po dobar sa kandidatstvane sa ERM-2 ot sega
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 13
thehappyroger
преди 5 години
Страната ни през 2025-та ще е в групата, която ще има нужда от спасителни пакети и от БНБ това мн добре го знаят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още