IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Италианската банка, която щеше да фалира през 2017 г., се върна към печалбата

Banca Monte dei Paschi di Siena отчете печалба от 188 млн. евро през първото тримесечие на годината

12:44 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-старата италианска банка и една от първите финансови институции в света - Banca Monte dei Paschi di Siena (BMPS), отчете отново печалба след две години на годишна загуба.

Благодарение на съкращения в разходите и намаляване на обезщетенията за загуби по кредити банката отчете печалба от 188 млн. евро през първото тримесечие на годината, съобщава Bloomberg. За сравнение - година по-рано банката беше на загуба с 169 млн. евро. Последните резултати опровергават прогнозите на анализаторите за загуба от 40,5 млн. евро.

Главният изпълнителен директор Марко Морели се опитва да възстанови дългосрочната рентабилност на банката съкращавайки работни места и клонове, подобрявайки качеството на активите ѝ. По думите му той очаква печалбата да се стабилизира до края на 2018 г., след двете години на по-лошо представяне заради процеси по реструктуриране. 

Обезщетенията за загуби по кредити на банката са намалели до 138 млн. евро през първото тримесечие от 309 млн. евро година по-рано, след като BMPS успя да ускори свиването на влошаващите се дългове.

В четвъртък Морели обяви завършването на процеса по секюритизация на необслужвани заеми в размер на 24,1 млрд. евро.

През миналата година BMPS поиска държавна помощ, след като изпадналата в затруднения банка не можа да събере достатъчно средства от частни инвеститори. Италианското правителство се намеси, придобивайки дял от банката в размер на 68%. Властите вкараха в нея 5,4 млрд. евро като част от програма за рекапитализация на стойност общо 8,3 евро.

По-рано миналата година Monte dei Paschi di Siena, която е и четвъртата най-голяма банка в страната, смени председателя и членовете на управителния си съвет. През декември Стефаниа Бариати зае мястото на председателя Алесандро Фалчай, който се оттегли по лични причини..

Новият управителен съвет ще е начело на банката до 2019 г. Той се състои от 14 души – с един повече от досегашните 13.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:10 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още