IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пекин се опитва да си върне ролята на велика сила в Азия

Това може да стане, ако успее да постави под свой контрол Северна Корея

15:53 | 11.05.18 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Пекин си е поставил амбициозна задача - опитва се да подчини Северна Корея в подкрепа на главната си цел - да си върне ролята на велика сила в Азия, пише журналистът Джон Помфри за Washington Post.

В края на втората си среща само за 40 дни със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, лидерът на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин му даде благословията си да следва новото си увлечение - икономическото развитие.

Втората среща на президента Си със севернокорейския лидер за по-малко от два месеца изненада западните медии, които бяха писали, че Китай е останал на заден план в дипломатическата активност, започнала след като Ким изпрати делегация на Зимните олимпийски игри в Южна Корея през февруари. Пекин обаче си върна инициативата още следващия месец, като покани Ким да напусне страната си за първи път от години за среща на върха в Пекин.

Дипломатическата треска продължи миналия месец със среща на върха с южнокорейския президент Мун Дже-ин.
При срещата си с Ким тази седмица китайският лидер подчерта подкрепата на Китайската комунистическа партия за Корейската трудова партия и многократно напомни за топлите отношения между двете управляващи партии. Той звучеше като комбинация от марксистки революционер и китайски мандарин, наричайки Ким "другарю председател" и подчертавайки, че и двете страни са социалистически, а отразяването на визитата в Далян от агенция Синхуа създаваше усещането за васална държава, поднасяща почитанията си на Средното царство. Имперски Китай в продължение на столетия се е отнасял към Корея като към продължение на империята си и тази среща не беше изключение, продължава авторът.

Си Дзинпин разбира, че с дипломатическата си инициатива Ким се опитва да отслаби китайския контрол над страната си. Над 80 на сто от севернокорейската търговия е с Китай, който осигурява и по-голямата част от електроенергията на КНДР. Китайски компании от десетилетия предотвратяват срив на икономиката на съседната страна. През последните месеци Пекин използва това влияние, за да накара КНДР да обуздае ядрените си амбиции. Администрацията на президента на САЩ Доналд Тръмп успя да принуди Китай да вземе мерки срещу компании, които нарушават санкциите срещу Северна Корея.

Тежките санкции изиграха важна роля за това да се стигне до масата за преговори. Сега обаче Китай изглежда отново прави завой, този път към Пхенян - по простата причина, че запазването на КНДР като съюзническа социалистическа държава е от голямо стратегическо значение за Китайската комунистическа партия в нейния стремеж за господство в Азия, пише коментаторът.

Всеизвестно е, че Пекин се страхува от обединен Корейски полуостров - това означава полуостров най-вероятно под контрола на демократично правителство, което може дори да се окаже притегателно за 2,3 милиона корейци, живеещи в Китай близо до границата. Но китайските лидери се опасяват и от перспективата за Северна Корея с добри отношения с Южна Корея и може би дори със САЩ. Си има нужда от Северна Корея в своя лагер и срещата в Далян само послужи като доказателство за безпокойството на Китай от авансите на Ким към Сеул и Вашингттон, заключава авторът.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
BobbyM
преди 5 години
Хаха Китай е велика сила в света не в Азия. Да не говорим че може би ще стане супер сила от ранга на САЩ в съвсем скоро време. Между другото мойте инвестиций в Китай през последната година ми донедоха 25 процента за читателите на инвестора тецент е фирмата дъ бест :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още