IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лекарите не приемат параметрите в проекта на Националната здравна карта

Българският лекарски съюз смята, че предложението е административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, пише в становище на организацията

12:46 | 11.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българският лекарски съюз (БЛС) не приема параметрите в проекта на Националната здравна карта (НЗК), съобщи на сайта си съсловната организация.

В парламентарната комисия по здравеопазване вчера депутатите изслушаха и обсъждаха документа. Проектът е публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

От БЛС изразяват несъгласието си с предвидения в проекта брой легла по компетентност, тъй като ще доведе до сериозни национални и регионални диспропорции.

„Сериозно притеснени сме по две причини – първо, така предложеният проект на Национална здравна карта е поредният административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, което ще доведе до невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване, и второ – БЛС никога не приемал проекта на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на заседанието“, категорични са от съсловната организация.

Лекарите напомнят, че обсъждане на заложените текстове в проекта на здравна карта не е имало, а на единственото заседание на Националната комисия за изготвяне на картата, е постигнато съгласие само за публикуване на предложенията на областните комисии.

Употребяване на името на БЛС за легитимиране на приемането на НЗК, изготвена единствено от екипи на Министерство на здравеопазването, е недопустимо, посочват медиците в становището си и изразяват категоричния си отказ да приемат здравната карта във варианта, в който е публикувана.

Аргументите им са, че така предложеното изпълнение на НЗК има за цел единствено и само да съблюдава финансовите параметри в сектора, без да се отчита спецификата на системата и реалната необходимост от здравна помощ за населението.

„Националната здравна карта, следва да не бъде рестриктивен инструмент, а база за анализ състоянието на системата и основа за формиране на политики за привличане и задържане на кадри“, коментират от лекарския съюз.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още