IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple не разкри в последния си доклад колко пари има в чужбина

Същото направиха и редица други големи технологични гиганти

18:21 | 11.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Ключова метрика изчезна от последния отчет на Apple. Същото се случи и с документите, подавани към регулаторите от Netflix, Microsoft, Alphabet и Oracle. Става дума за размера на средствата им в чужбина, пише Bloomberg в свой анализ.

Няма закон, който да забранява това, но ходът би направил по-трудна преценката дали една от федералните данъчни промени, въведени миналата година, насърчава корпоративните инвестиции в САЩ, както администрацията на Тръмп обеща.

Apple, която в някакъв момент имаше 252 млрд. долара зад граница, заяви, че планира да репатрира средствата, но от септември насам така и не е обявявала колко пари има в чужбина. Microsoft спря да споделя подобна информация в края на миналата година. Oracle, Google и Netflix преустановиха обявяването на този показател през тази година.

Новото данъчно законодателство, което беше прието през декември от президента Доналд Тръмп, изисква базираните в САЩ компании да плащат данъци върху средствата, които държат извън страната. Регулацията определи еднократна ставка от 15,5% върху паричните средства и 8% върху безналичните и неликвидните активи.

Но липсата на информация прави по-трудна преценката дали новият данък върши това, което Министерството на финансите на САЩ определи като стимул за запазване на печалбата от чужбина у дома.

Apple и Oracle са отказали да коментират. Google, Netflix и Microsoft не са отговорили на запитванията за коментар.

Спирането на обявяването на въпросните данни обаче изглежда повече като изключение. Технологични гиганти като Qualcomm и Cisco продължават да дават информация за това. Същото важи за Coca-Cola и нейния конкурент PepsiCo, както и за Caterpillar и General Electric. От тях Coca-Cola, Caterpillar и General Electric са намалили размера на средствата си в чужбина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 0
Mohave _
преди 5 години
Този път акциите няма да са индикатор за началото на криза .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Пуснах коментар в друга тема, а се появи тук?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
Sakamano
преди 5 години
След не повече от 15-20 години ще бъде забранено хора да управляват всякакви превозни средства - самолети, влакове и автомобили.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още