IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бранимир Ботев: Българинът би достигнал средноевропейско ниво след 90 години

Страната е занемарила важни производствени сектори, твърди шефът на Европейския институт по стратегии и анализи

18:48 | 11.05.18 г. 9
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Българинът би достигнал средноевропейско ниво след 90 години и то ако през това време Европейският съюз има нулев растеж. Това каза Бранимир Ботев, изпълнителен директор на Европейския институт по стратегии и анализи, в ефира на bTV.

По думите му ако ЕС има растеж едва 0,5% на година, то тогава ще достигнем този стандарт след 141 години, а ако е само 1% това ще се случи след 233 години.

„Ние стартираме от една много ниска база и ръстът, който правим, не може да догони това, което имат европейските страни. Все едно слонът да направи една слонска крачка, а мравката да направи 10 крачки и да твърди, че е изминала по-голямо разстояние”, каза Ботев. 

Той е категоричен, че трябва страната ни да се обедини около национални цели и приоритети, които да не са партийни.
„Българската икономика е камертонна. Камертонът реагира когато бъде ударен – ние сме силно резониращи по отношение на външните фактори”, допълни Ботев.

По думите му страната ни отдавна е занемарила важни производствени сектори, като е отгледала „витринния сектор” на зърнопроизводството.

„Когато борсовите цени и обстановка се сринат, това повлича след себе си целия сектор. Ние съсипахме цели отрасли”, категоричен е Ботев.

„Ако нямаме ясна визия за това какво трябва да правим, какви са националните приоритети на страната, които трябва да се отърсят от партийност, държавата ни ще се озове в ситуация, в която ще бъде камертон на външно влияние”, смята той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 3 rate down comment 1
Money
преди 5 години
Трябва ни постоянен ежегоден ръст от 4-5% и ще ги стигнем след около 35-40 години, дори те да растат с 1.5%.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 3
data
преди 5 години
Както и средноевропейско нво на дълговете :) Много малко хора си дават сметка че ако Бг се доближи леееееееко до нивата на задлъжнялост Бг ще изпревари по средни показател доста страни в Европа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 2
bghighlander
преди 5 години
Слагаш каруцата преди коня, младеж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
"... По думите му страната ни отдавна е занемарила важни производствени сектори..."Сектори, които не са рентабилни. А средноевропейското ниво на доходите включва също и средноевропейското ниво на цените и данъците, което е доста над нашето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 2
dr.5rov
преди 5 години
Ако искат да стимулират младите да работят - нека да махнат всички регулации и данъци за малкия и средния бизнес. ---Преди държавата (разбирай упавниците) да ги остави да "дишат свободно" не трябва ли първо да ги амбицира да го искат и когато го постигнат да имат и престиж и уважение в обществото. Така ли е сега? Май престиж сега преобладаващо имат тези който са измислили по-добрата схема за източване - да "свършиш" нещо без да си го свършил и да вземаш парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 3
alphaomega
преди 5 години
Според мен най големия проблем на страната е демографската криза. От там тръгват всички други проблеми. Застаряването и намаляването на населението автоматично поражда негативни перспективи във абсолютно всички сектори на икономиката и обществото. Растежа на икономиката е пряко зависим от растежа на населението и средната възраст. Колкото повече млади и образовани хора има една държава толкова по добри са перспективите за развитие. Икономиката се прави от младите.Те са иноваторите, те са откривателите, те са тези които трябва да поемат рискове и да инвестират.Иначе като мерки на държавно ниво най добре е държавата изобщо да не се меси във икономиката и частния бизнес. Ако искат да стимулират младите да работят - нека да махнат всички регулации и данъци за малкия и средния бизнес. Хората да бъдат свободни да правят какъвто си искат бизнес стига той да не престъпен.Какво по добро може да се направи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 3
majnata
преди 5 години
Ми докато у панделата не влязат държавнициите опоскали държавата , може и 500 години да не стигнат !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 19 rate down comment 4
ABBA
преди 5 години
"... историците наричат ловци-събирачи за разлика от онези, които наричат производители и стопани? С тези понятия те - историците отбелязват не нещо друго, а манталитета, начина по който се гледа на света и начина по който се живее и действа. "Ловци-събирачи са англо-саксонците. Те плячкосаха половината свят. Е, плюс другата западна цивилизация: гремано-романската.Ние като господарите си приехме техния манталитет.Славянската, иранската, китайската и пр. цивилизации са стопани.Но ние се отказваме от корена си.Като големите айдуци няма как да станем, затова и сме обречени на всякакъв вид бедност: духовна, телесна...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 1
dr.5rov
преди 5 години
Статия, която се опитва да каже някои фундаментални истини за обществото ни, които всички ги знаем. Въпросът е защо сме зарязали своята отговорност да бъдем стопани на страната си, а вместо това я караме по айдушки - кой каквото може да отмъкне и примъкне от когото и от където може и както може? Как стана така, че може би 80% от хората на всички нива се се превърнаха в това, което историците наричат ловци-събирачи за разлика от онези, които наричат производители и стопани? С тези понятия те - историците отбелязват не нещо друго, а манталитета, начина по който се гледа на света и начина по който се живее и действа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още