IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Лихвите са "майка и баща на всяко зло"

Изказването на турския президент предизвика спад на лирата на фона безпокойството на инвеститорите за способността на централната банка да овладее инфлацията

20:29 | 11.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова днес за по-ниски лихвени проценти и определи лихвите като "майка и баща на всяко зло", съобщава Ройтерс. Изказването му предизвика нов спад на лирата на фона безпокойството на инвеститорите за способността на централната банка да овладее високата инфлация.

След коментара на Ердоган лирата поевтиня до 4,3080 лири за долар след като вчера се разменяше при курс 4,2374 за долара. В сряда лирата достигна рекордно ниско ниво от 4,3780 за долар, след което на следващия ден възстанови стойността си. 

Ако моят народ каже на изборите, че ще продължи по този път, аз казвам, че ще изляза с победа в борбата срещу този бич на лихвите, каза Ердоган в Анкара, имайки предвид предсрочните президентски и парламентарни избори на 24 юни.
Защото моето убеждение е, че лихвите са майка и баща на всяко зло, посочи Ердоган в реч пред представители на деловите среди. 

Вчерашното възстановяване на стойността на лирата бе провокирано от информации, че Ердоган е провел непланирана среща с икономическия си екип за обсъждане на обезценяването на лирата, която е отбелязала спад от над 10% спрямо долара тази година, уточнява БТА.

На срещата Ердоган и членовете на икономическия екип са постигнали съгласие за предприемане на мерки за облекчаване на тежестта на лихвите и защита на лирата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 2 rate down comment 0
bgMan
преди 5 години
Ам че тогаз в ислямските общества където лихвите са забранени от шериата би трябвало да е изкоренено всяко зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
doba
преди 5 години
Ердо е изпращял нещо.10% спад на лирата не е кой знае какво, трябва да действа много внимателно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 5
Sakamano
преди 5 години
Ами тогава направи лихвения процент на турската лира = на нула. Да видим след това колко ще струва спрямо долара. Иначе лихвите наистина са зло. Необходимо зло.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още