IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вашингтон: Няма да водим търговска война с Германия

САЩ очакват предложения от Европа за избягване на наказателните мита след 1 юни, посочи новият американски посланик в Германия Ричард Гренел

14:01 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Конфликтът около плановете на САЩ да наложат наказателни мита върху някои европейски стоки няма да предизвика търговска война. Това заяви новият американски посланик в Германия Ричард Гренел в интервю за германската медийна група Funke, цитиран от Ройтерс.

Пред медията той заяви, че в момента Вашингтон очаква предложения за това как подобни налози да бъдат избегнати, допълвайки, че единственото, което иска американският президент Доналд Тръмп, са „равни условия“.

„Германците се справят феноменално с търговията“, посочи Гренел. „Няма да има търговска война… Разговаряме с приятелите си, за да решим един проблем“, допълни той.

Администрацията във Вашингтон иска да види предложенията на Европа, преди да реши какви действия да предприеме, след като на 1 юни изтече срокът за отмяна на американските мита, допълни още посланикът.

По-малко от седмица на поста Гренел предизвика силен медиен интерес със свое изказване в социалните мрежи, където заяви, че германските компании, работещи в Иран, трябва да ограничат дейността си незабавно, след като Тръмп обяви по-рано тази седмица, че изтегля САЩ от иранското ядрено споразумение и връща американските санкции срещу Техеран.

В интервюто си за Funke посланикът запази твърдата си позиция спрямо ислямската република и повтори позицията на американското правителство, че Европа също трябва да наложи санкции срещу Техеран.

„Очакваме нашите приятели и съюзници да ни помогнат да върнем Иран на масата за преговори“, каза той и допълни, че САЩ разполагат с доказателства, че страната е нарушила ангажиментите си по ядреното споразумение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още