IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Атина и Скопие правят нов опит за помирение преди срещата на върха в София

Външните министри на Гърция и Македония се срещнаха в Атина, за да се опитат да изгладят различията си преди срещата ЕС-Западни Балкани

16:31 | 12.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс (вляво) и Никола димитров (вдясно). <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Външните министри на Гърция и Македония - Никос Кодзияс (вляво) и Никола димитров (вдясно). Снимка: Ройтерс

Външните министри на Гърция и Македония се срещнаха в присъствието на официалния представител на ООН в събота, опитвайки се да изгладят различията си по въпроса с името на бившата югославска република преди срещата на върха на ЕС следващата седмица в София.

Конфликтът, който продължава откакто Скопие обяви независимост в началото на 90-те години, е основна причина за блокирането на македонското членство в ЕС и НАТО. Въпреки противоречията си двете страни решиха миналата година да подновят усилията си за намиране на решение на спора с надеждата да приключат преди началото на лятото.

Срещата между тримата дипломати – македонският външен министър Никола Димитров, гръцкият му колега Никос Кодзияс и представителят на ООН Матю Нимиц започна тази сутрин в Атина.

„Намираме се в една много деликатна фаза…, справяйки се с едно от последните останали различия“, заяви Димитров по време на пресконференция в петък вечерта, цитиран от Ройтерс. По думите му, ако бъде осъществен пробив, за период от около 11 седмици би могло да бъде постигнато „голямо облекчение“.

Разговорите  идват няколко дни преди срещата на върха между лидерите на ЕС и тези от Западните Балкани, където премиерите на двете страни също се очаква да обсъдят въпроса.

Надеждата на гръцкия министър-председател Алексис Ципрас е да постигне решение на дългогодишния спор, което да му даде повече позиции пред Европа, както и да засили подкрепата у дома, където мнозина гърци възприемат последствията от дълговата криза и трите поредни спасителни програми като посегателство срещу суверенитета й.

Междувременно македонският премиер Зоран Заев, който дойде на власт преди около година, иска по този начин да ускори членството на страната си в НАТО и ЕС, надявайки се по този начин да подсили подкрепата за крехката си коалиция.

Властите в Атина, които отказват да признаят Македония под това име, тъй като вече съществува такава област в Гърция, са съгласни на компромисни варианти, сред които Горна Македония или Северна Македония.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още