IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делян Добрев: Условието за АЕЦ "Белене" е да няма държавна гаранция

Появата на китайците може да предизвика скандали в енергетиката, смята енергийният експерт Иван Хиновски

09:47 | 14.05.18 г.
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Ако бъде построена АЕЦ "Белене", условието е това да стане от частен инвеститор без никакви държавни гаранции, заяви в ефира на БНР председателят на енергийната комисия в Народното събрание и бивш министър на енергетиката Делян Добрев.

Той припомни, че има заявен интерес от Китай към проекта и допълни, че дали този интерес е сериозен ще стане ясно след като бъде стартирана процедура за избор на стратегически инвеститор. За да се случи това обаче, Министерският съвет трябва да предложи на Народното събрание вариант за старт на преговори с потенциални инвеститори.

Добрев прогнозира още, че до края на годината договорите с т. нар. "американски" централи в Маришкия басейн могат да бъдат разтрогнати. Тогава те ще могат да продават електроенергията си на свободния пазар.

В момента се водят преговори с инвеститорите, за да бъде намерен моделът за покриване на невъзвръщаемите разходи по проектите. В Брюксел пък тече процедура за оценка на договорите и дали те представляват недопустима държавна помощ.

Темата за АЕЦ "Белене" беше коментирана и от експерта Иван Хиновски пред bTV. Според него появата на китайската компания може да предизвика скандали в енергийната сфера.

"За първи път в ядрената енергетика на България се появява инвеститор, с когото никой не е правил уговорки, не е стъпвал на нашия пазар, няма връзки с никой от нашите политици", каза той.

Трябва ли да се размрази строителството на АЕЦ „Белене“?

Не, това е твърде скъп проект, освен това нямаме нужда от нови ядрени мощности.
Да, но само ако е частен проект без ангажименти на държавата.
Да, при всички положения. Ще създаде работни места и ще изнасяме електроенергия.
Общо 3717 гласа

Хиновски обясни още, че китайците няма да търсят местни лобита за инженерните услуги и нямат връзка с руските компании.

Експертът също препоръча централата да бъде изградена като изцяло частен проект, а делът на България може да бъде в размер на вложените досега средства. "Мисля, че те ще бъдат твърде малко, за да имаме решаващо действие върху проекта", допълни още Хиновски.

До този момент България е инвестирала над 3 млрд. лева в подготовката на площадката и оборудването на втората ядрена централа. На този етап не е определена крайната цена на централата. Според анализи на Българския атомен форум (Булатом) годишните разходи за проекта ще бъдат около 2 млрд. евро, което, според експертите, е напълно по силите на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:58 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още