IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Евродепутати: Правителството да има по-остра позиция в защита на превозвачите

Става въпрос за правата и законните интереси на повече от 150 хиляди български предприемачи и водачи

11:04 | 14.05.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Българското правителство трябва да има по-остра позиция за защита интересите на превозвачите по новия Пакет за мобилност на Европейския съюз. Това е мнението на българските евродепутати, които коментираха темата по БНТ.

Предложеният от Европейсата комисия пакет за мобилност предвижда шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици, след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава, също така да нощуват в хотели, а не в кабините на камионите. За промените се застъпват старите страни членки на ЕС като Франция и Германия, които смятат, че се осъществява социален дъмпинг.

Правителството подкрепя позицията на транспортния бранш у нас за новия Пакет за мобилност на Европейския съюз, стана ясно след среща на премиера Бойко Борисов с представители на сектора. Според превозвачите новите европравила заплашват с фалит много български фирми. От бранша готвят протести на 16 и 17 май, когато в София ще се проведе срещата на върха ЕС - Западни Балкани, а транспортният министър Ивайло Московски заяви, че може да се включи в стачката им. 

Междувременно парламентът възложи на МС да обсъди законодателния пакет за мобилност на Европейската комисия и да приеме недвусмислена позиция в подкрепа на исканията на българските превозвачи и в защита на техните и тези на българските граждани права и интереси. Решението беше прието единодушно от всички парламентарни групи със 140 гласа "за".

Превозвачите организират протест и в Брюксел пред Европейския парламент във връзка с предложения Пакет за мобилност, който се обсъжда в момента от ЕС, каза пред БНТ евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според него българското правителство трябва да има по-остра позиция, защото става въпрос за правата и законните интереси на повече от 150 хиляди български предприемачи и водачи.

"Това, което трябва да направим - ние дотук сме го свършили. Имаме пълно обединение по темата", каза Джамбазки, евродепутат от Европейските консерватори и реформисти.

Притеснителното е, че в Съвета, на който сме председатели, част от държавите започват да отклоняват своите позиции и на мен ми се иска българското правителство да има една много по-остра и силно изразена позиция... защото тук говорим за правата на повече от 150 хиляди български предприемачи... пряко засегнати. Тук говорим за 17% от БВП на държавата. Германците и французите се опитват да откраднат бизнес от Източна Европа”, посочи Джамбазки.

Андрей Новаков, евродепутат от ЕНП, вярва, че в крайна сметка при гласуването на Пакета на 24 май, позицията на ЕП ще бъде припокриваща българската. “Една година беше отлагана тази сделка... Много агресивно беше наложен този пакет, но това му изяде главата... България не е сама тук”, посочи той.

Според Петър Курумбашев, евродепутат от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, в Европейския парламент няма да се постигне сериозен успех, тъй като по думите му около 250-300 евродепутати максимум са “по-скоро на нашата позиция”. Това са държавите от Централна и Източна Европа, макар че и там има нюанси и държави, които са географски периферни за ЕС, като Ирландия и Португалия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
ceneto
преди 5 години
сега трябва да се борим на чуждите работници да плащат командировъчни, колкото са средните заплати в сектора за България ако искат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още