IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Чуков: Всяка седмица има нападения в Западна Европа, но за тях не се говори

Противодействието на този тип тероризъм е много скъпо, твърди арабистът

11:25 | 14.05.18 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Служители на реда охраняват мястото на терористичната атака в Париж на 12 май. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Служители на реда охраняват мястото на терористичната атака в Париж на 12 май. Снимка: Ройтерс

В Западна Европа всяка седмица има подобен тип нападения, като това във Франция от събота, но не чуваме за тях, защото „медиите не ги пускат”. Това мнение изказа арабистът Владимир Чуков в ефира на bTV.

„Буквално всяка седмица има подобни инциденти, но представете си, ако всеки ден ни занимават с подобни атаки, каква би била реакцията на обществото”, добави той.

Относно атаката в Париж Владимир Чуков посочи, че, няколко са интересните хипотези свързани с нападението. Първата от тях се отнася именно до мишената, а това е Франция, сърцето на Европа. Причината терористичната организация да атакува именно френската столица е отговор на удар от страна на френските войски по групировката от преди седмица.

Според Чуков друг интересен факт е че 20-годишният нападател е бил в списъка със заподозрени екстремисти, с така нареченото досие „С“. Бързата реакция на Ислямска държава, свързана с това да поеме отговорност също не е случайна. Кварталът е често посещаван от туристи и нападението е извършено именно там, за да получи по-голям медиен отзвук. Според професор Чуков с всичките си действия Ислямска държава се опитва да върне силното си присъствие и страх на стария континент. 

Според него противодействието на този тип тероризъм е много скъпо – например за следенето само на един заподозрян са нужни 36 щатни полицейски сътрудници. Именно затова и Белгия отпуснала още 600 млн. евро за полицията си.

„Имаше злокобен атентат в Индонезия, както и в Афганистан. „Амак” пое отговорността само 24 часа след атентатите – а в подобни атентати досега срокът беше 2 – 3 дни. Според ДПА на 2 и 3 май е имало широка операция на властите в 8 държави от антитерористичната коалиция, вкл. и в България. Била е срещу „Амак” –иззети са сървъри, компютри. Този човек (атентаторът от Париж) е 21-годишен, в Индонезия са 2 деца… Какво ни се показва: Вие правите операция в 8 държави, ние отговаряме с удари в 3 държави”, обясни Чуков.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Grosss
преди 5 години
Ванга и Нострадамус прорукуват за халифат в Западна Европа и като гледаммай натам са се запътили.Над Париж,Рим и Ватикана ще се вее полумесец,пази боже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
khao
преди 5 години
цензурирай !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още