Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Вилерой: ЕЦБ ще вдигне лихвите няколко тримесечия след края на количествената програма

Според френския централен банкер няма да бъдат нужни години за подобна стъпка

5
 
2
 
9
studioaa до: Mohave _
преди 10 месеца
Кой ще наваксва, че не разбрах. Фалирала Франция и фалирала Германия ли? Тези страни ще последват съдбата на Япония и ще се държат точно като нея. Зомби банки и остатъци от разпадаща се зомби индустрия и десетилетия наред нулеви лихви и печатане на пари без край...
2
 
6
 
8
Mohave _ до: studioaa
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Явно вярваш в добронамерената политика на централните банки . Европа трябва бързо да навакса изоставането от ФЕД , защото се създава прокризисен ефект , който ще ни свари под нулата , да не говорим за баланса на ЕЦБ .
0
 
4
 
7
abdul до: ABBA
преди 10 месеца
Няма профилна снимка
Като не можем ядрена бомба да си направим, дай поне един АЕЦ с некадърни ядрени физици да избацаме - то същото, че и постижимо :-D.
10
 
3
 
6
преди 10 месеца
Моето предположение, че е основната лихва в еврозоната никога вече няма да прескочи границата от 0.5%. А лихвата ще остане под 0.25 поне минимум 10 години.
5
 
8
 
5
преди 10 месеца
"Така протичащи, тенденциите поставят съвсем ясно въпроса, какво точно трябва да правим ние. Настоящият политически елит губи идейната си опора, концентрирана около ЕС. Всъщност, този елит изобщо не знае какво да прави без ЕС.

Горчивата истина е, че ние просто не разполагаме с хора, които да могат да мислят извън тази матрица. Нямаме лидери – политически и бизнес, които да мислят в посока: “Къде някой по света има нужда нещо, което ние да му продадем…” Службите ни не мислят в посока: “Къде има полезна технология, която да доставим (т.е. откраднем) за нашата икономика”. Военните не мислят в посока: “Трябва ли ни ядрено оръжие, защото какво друго би могло да опази една малка държава със силни врагове по границите?”

Няма подобна мисъл. Всички мисловни шаблони са в рамките на ЕС. Нямаме бъдеще, нямаме опции, извън него. Дори алтернативното мислене отново се насочено към някакъв “голям брат”. Да се отделим от ЕС, и да идем при Русия.

Но Русия не иска никакви такива като нас! Тя води сурова политика дори към Беларусия и Казахстан. Русия е по-малко лицемерна от Запада и ни е по-близка като национална душевност. Но ако излезем от ЕС, забравете за идеята Русия да ни прегърне и да ни полее със златен дъжд. Забравете идеята за “Голям брат” изобщо! Казвам ви го като един от най-големите русофили в България.

Бъдещето на страната ни, ако изобщо го има, е в някакъв вид независима политика в многополюсен свят. Което е една МНОГО ТРУДНА ПОЛИТИКА! Светът става все по-сложен, и разпробита лодка като нашата е изключително неудачна ситуация.

Но тя е неизбежна. ЕС прави промени, те са очевидни. Това да сме във формалната черупка не отговаря на потребностите ни, и няма да осигури развитие.

А в ядрото няма да влезем, защото просто не ни искат там. Или можем да влезем насила, но при такива условия, че европейците ще започнат да се чудят дали не сме подвид хора, които сами искат да са роби. Робо-сапиенс.

И със сигурност, ако ще оцеляваме, и ще сме готови за новия свят, който ни предстои, трябва най-малкото някой да изрече на глас, че “царят на ЕС е гол”, че няма да има вече ЕС, и да погледнем суровата истина в очите…"

Добри Божилов

4
 
10
 
4
преди 10 месеца
" Истината е, че ЕС наистина бе създаден по твърде глупав начин, и подчинен на безсмислени политически мотиви. Това се случи, след като властта си отиде от старото поколение опитни евро-лидери, в лицето на Митеран, Кол и Тачър. Дойдоха нови политици, без ясна визия, и започнаха откровени глупости. Да премахнеш подоходния критерий за членство, това е все едно сега да приемеш Виетнам или Грузия. Но то се случи. И защо се случи?

Ами просто защото се видя, че ако остане този критерий, никой от Източна Европа няма да влезе в ЕС още 20-30 години. И е правилно да не влезе – като не е готов, няма работа вътре.

Но тръгнаха едни аргументи за “дълга към Студената война”, за компенсация на “изоставените на комунизма народи” и пр. И неопитните евро-лидери, тип Ширак, Блеър, Мейджър, Шрьодер – тези хора просто направиха глупостта да разширят ЕС безразборно.

Този процес бе насърчен и неясно защо преплетен от американската политика да се притиска Русия. Това става основно чрез разширяване на НАТО. Но защо разширяването на ЕС и на НАТО стана близък и практически свързан процес, не е ясно. Но ЕС бе подтикван от САЩ да поглъща всякакви нови членки, така че да премахва буферната зона с Русия. И Западът да се озове на самите и граници.

Това може и да е важен за САЩ момент в тяхната геополитика, но е изключително глупав за ЕС. ЕС изобщо не е подготвен – и организационно, и финансово, да плати огромната цена на подобна стратегическа схема на САЩ.

Но това също насърчи процеса.

И ето ни сега – дори България е вече 10 години член, и все още е в “голямото нищо”. Няма никакво догонване. Това, което бяхме извън ЕС, това сме и вътре – проблем. Но не става дума само за нас, а за цяла Източна Европа.

Съвсем очевидно е какво се случва. ЕС се опитва да се реформира, което на по-прост език означава, че се опитва да се върне в стария си вид – клуб на богатите. Всъщност, когато това се случи, най-вероятно и Великобритания ще се върне вътре. Просто случилото се сега е един абсурд – ЕС прие Източна Европа и загуби Великобритания. Кон за кокошка. Губиш световна сила с икономика и пръв финансов център, и получаваш Полша и Унгария… Част от мотивите UK да напусне, всъщност се коренят във влизането на Източна Европа."
2
 
10
 
3
преди 10 месеца
" Подобна брутална атака върху единния пазар чрез пряк протекционизъм, не е имало от самото създаване на ЕС. Напротив – имало е дори обратен процес – Комисията внимава и намира къде отделни държави измислят “схеми” за изгонване на външните конкуренти. И после ги наказва, и въвежда регулация.

Има над 100 подобни регулации на ЕК, които са насочени срещу скрити протекционистични практики.

Но сега? Изгонваме Източна Европа от един важен за нея пазар…

Ще последват и други.

Всъщност, нищо изненадващо не се случва. Самото избиране на Юнкер начело на ЕС беше важен знак. За Юнкер, ЕС е до Виена. Той не приема Изтока за европейци. Юнкер е едно олицетворяване на това, че Западът се усети за сторената грешка.

Източна Европа бе присъединена, без изобщо да е готова. Това стана, след като с политически мотиви, бяха премахнати икономическите критерии за присъединяване. Т.е. грубо казано, присъединиха ни преди да сме забогатели и да имаме някакво минимално ниво на доходи.

При това, разликата е доста голяма.

ЕС вижда, че това не му е изгодно, и че плаща твърде много, и естествено – прави завой.

Самият ЕС няма да бъде разпуснат. Той е нужен като лицемерна фасада за лъжите, чрез които се манипулира Изтокът. Но самият ЕС ще се превърне в черупка без съдържание. Като се оформи едно друго “ядро” вътре, което се състои от Шенген, Еврозоната и фондовете, и останалото ще е един обикновен вакуум…"
3
 
10
 
2
преди 10 месеца
" А ако някой насила се набута вътре, и сам иска да плаща чужди дългове, то наистина ще изненадаме Запада и ще ги научим какво е един народ толкова да е свикнал на робство, че сам да се бори за него… Със сигурност ще ни приемат с тази цел, но това няма да е членство в клуб на богатите, а ще е по-скоро приемане на *** за слуга в клуба на богатите, които да им работи, и да им плаща заемите. То всъщност, ако поляци и унгарци искат това, ще ги приемат и тях.

Но да оставим самоиронията настрана.

Очевидно и Еврото (като позитивен проект) остава само за Запада.

И накрая да стигнем и до най-старата ценност, самата основа на ЕС – единният пазар. Т.е. възможност всички вътре в ЕС да произвеждаме и продаваме свободно, без бариери.

Събитията около камионите във Франция показват процес на фактическо премахване на единния пазар. Чрез измисляне и въвеждане на де факто протекционистични мерки, се изхвърлят фирми, успели все пак на спечелят нещо от членството ни в ЕС.

Т.е. има единен пазар, ние можем да си пратим търговските вериги и банките, но ако вие направите голям бизнес някъде, то… баста."
3
 
7
 
1
преди 10 месеца
" ЕС фактически изрита Източна Европа от Еврозоната като въведе допълнителни условия, които правят влизането неизгодно. Такива условия в началото не е имало, и първите членки не са ги изпълнявали.

В момента самите Полша и Унгария отказват да приемат Еврото. Те не искат. Същото е положението с Чехия. Причина за това са така наречените “спасителни фондове”, които трябва да поемат дълговете на фалиралите държави, ако те спрат да си ги плащат (което в момента е направила Гърция и фондовете плащат дълговете като и отпускат безкрайни заеми). Очевидно Полша и Унгария трябва да са пълни *** (тип “Бойко”), ако влязат в Еврозоната. Ще излезе, че ще плащат изяденото от първите влезли.

Гърция и Италия, като са приемали еврото, не са имали подобно условие. Никой не е искал от тях да плащат чужди дългове! Тогава такива фондове нямаше. Съответно – за тях е било изгодно да го направят, да влязат, и дори да трупат безразборно заеми.

Но сега не е така. България например рискува да поеме гаранции за 6-18 милиарда евро, ако приеме Еврото. Полша и Унгария са много повече.

И това по естествен начин ги кара да се откажат. Те сами се отказват, но причината да го направят е въведена от западните страни – точно с тази цел – да се откажат. В скоро време не се предвижда някаква промяна на това условие, т.е. Източна Европа ще остане извън Еврозоната."