IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед: Лихвите могат да бъдат увеличени повече от очакваното

Според централния банкер Лорета Местер американската икономика се представя много добре и това ще продължи и в бъдеще

17:01 | 14.05.18 г. 4
<p>
	Лорета Местер, председател на Федералния резерв на Кливланд. <em>Снимка: Архив Ройтерс&nbsp;</em></p>

Лорета Местер, председател на Федералния резерв на Кливланд. Снимка: Архив Ройтерс 

Председателят на Федералния резерв на Кливланд Лорета Местер заяви в понеделник, че променящата се в позитивна посока икономическа перспектива може да означава, че централната банка трябва да повиши лихвените проценти повече, отколкото се очакваше, и че към 2020 г. лихвата може да надвиши т.нар. "неутрално ниво" от 3 на сто, съобщава The Wall Street Journal, цитиран от БНР.

"С фискална политика, която се променя от рестриктивна към стимулираща, с икономика, която нараства над тренда и увеличаващи се инвестиции, краткосрочният равновесен лихвен процент също би трябвало да се повишава", посочва Местер в своя реч в Париж.

Според нея възможността за по-високо ниво на лихвените проценти, което не е нито стимулиращо, нито ограничаващо растежа (т.нар. "неутрално лихвено ниво"), означава, че може да има промени в дългосрочната перспектива на провежданата от Фед парична и лихвена политика. 

Лорета Местер е с право на глас на заседанията на Федералния резерв през настоящата година, като тя твърдо подкрепя повишаването на лихвените ставки.

Последното повишение на лихвата до диапазона между 1,5% и 1,75% стана факт на заседанието през март, когато централните банкери потвърдиха, че очакват поне още две увеличения на лихвените ставки до края на настоящата година. Поредицата силни данни за състоянието на пазара на труда в САЩ и сигналите за нарастващ ценови натиск карат някои анализатори, икономисти и участници на финансовите пазари да предполагат, че Федералният резерв може да увеличи още три пъти лихвените ставки през 2018 г.

Междувременно Лорета Местер от Фед остава оптимистично настроена относно близкото бъдеще. "Американската икономика се представя много добре и очаквам това да продължи и в бъдеще. През тази и следващата година очаквам по-висок производствен растеж, продължаващо засилване на трудовия пазар и на инфлацията", отбеляза тя. Според нея пазарът на труда вероятно е надвишил нивата на т.нар. "пълна заетост", докато инфлацията ще се движи устойчиво към целевото ниво на Фед от 2 на сто през следващата година или две.

В такава среда Федералният резерв трябва да продължи с политиката на повишаване на лихвите, посочи Местер. "С оглед на продължаващата икономическа експанзия, може да се окаже, че за да се запазят нашите политически цели (за пълна заетост и устойчива инфлация от около 2%), може да се наложи нивото на лихвените ставки да се повиши за известно време малко над неговото дългосрочно ниво", смята тя.

Трябва да се има предвид, че средната прогноза на членовете на Фед е за дългосрочно, или неутрално ниво на лихвените проценти от 3 на сто. Според Лорета Местер последните прогнози на централните банкери показват, че лихвата може да нарасне и над 3% през 2020 г. На този етап обаче тя предполага, че Федералният резерв би трябвало да запази пътя си на продължаващо постепенно увеличение на лихвените ставки, тъй като все още не се вижда рязко повишаване на американската инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 9 rate down comment 0
Hahoto
преди 5 години
Брейй, верно прилича на рептил, каката на снимката :)))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Всичко което за зидали с толкова мн години и труд, предстои да отиде подяволите, заедно с тях. На Великият архитект на Вселената, едната от безкрайният брой други такива с различни закони, свойства и функции, му е през оная работа :D Те никога няма да схванат кой или какво и защо ги манипулира :D Така и ще си напуснат Земята без просветление, само ще си мислят, че са разбрали смисъла на живота, който реално няма никакъв смисъл, само този който ти му придадеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
И с нестихващ интерес ще продължа да следя кое балонче ще се пръсне първо, това на децентрализираните криптовалути или това на робският кретено-масонски капитализъм с банките, нали знаете, че предстои нова финансова криза и прасетата на пирамидата мн добре знаят за нея? Или още си мислите, че реално ги интересува как живеете? Сегашната система обслужва само и единствено фекалиите на върха на пирамидата, от високо най-лошо се пада, алчните и егоистичните предстои да платят най-висока цена, като тя мн често няма да е в пари, тепърва предстои да се разгръща в реалността ни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Аз пък знам, че планетарните изменения предстоят да ги изтрият от лицето на Земята. До 2050-та кретено-масонският капитализъм и всички хора, които следват, споделят или подкрепят тази идеология предстои да напуснат планетата, мултиизмерни космически процеси за смяна на парадигмата, природните събития ще стават все по-агресивни, през 2030-та сегашната абсурдна смехономика, няма да може въобще да функционира нормално, предстои да го видите, аз и това вече съм го виждал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още