IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Поне 37 палестинци са убити в сблъсъци преди откриването на посолството на САЩ в Израел*

Очаква се протестите по ивицата Газа да достигнат пика си ден след откриването на посолството

15:26 | 14.05.18 г. 14
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Сблъсъци в понеделник между палестинци и израелски военни на телената ограда, разделяща ивицата Газа от Израел, доведоха до поне 37 убити и над 200 ранени протестиращи преди откриването на американското посолство в Йерусалим, съобщава Wall Street Journal.

Сред убитите от израелски огън са 12- и 14-годишно дете, посочва Министерството на здравеопазването в Газа, според което стотици други са ранени. Говорителка на израелската армия заяви, че протестите са по-големи и по-ожесточени от тези през последния месец и половина.

Протестите бяха организирани, докато американска делегация, включваща зетя на президента Доналд Тръмп Джаред Кушнър, дъщерята на държавния глава Иванка Тръмп и финансовия министър Стивън Манучин, пристига в Израел за церемония по-късно днес за полагането на плакет и откриването на новото посолство на Вашингтон в страната.

Очаква се протестите по ивицата Газа да достигнат пика си ден след откриването на посолството. Палестинците наричат този ден Накба (Деня на катастрофата), с който отбелязват годишнината от създаването на Израел на 14 май 1948 г.

На подобни протести през последните седмици Израел заяви, че е стреляла срещу палестинците, тъй като те са се опитали да преминат границата между Газа и Израел и са заплашили живота на израелски войници.

Яхия Синуар, лидер на групировката Хамас в Газа, която контролира територията, изказа предположение миналата седмица, че над 100 хил. души може да атакуват оградата.

Израелската армия твърди, че Хамас използва протестите като претекст за нападение срещу Израел. По-рано днес военните спуснаха флаери над Газа, предупреждавайки жителите да не доближават границата.

По-голямата част от функциите на посолството на САЩ ще останат в Тел Авив дори след официалното му преместване. Американският посланик Дейвид Фрийдман ще разделя времето си между двата града. 

* Информацията е актуализирана към 17:05 ч. българско време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 8 rate down comment 0
0pk
преди 5 години
Абе ти мани милионерите-милиардери, те там заприличаха на зомби-сити. Още минимални усилия и ордите ще залеят Йерусалим. А след това, или евреите вече няма да имат очи да обвиняват немците за холокоста или просто няма да има евреи там. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 0
mrynmryn
преди 5 години
Ти случайно обръщал ли си внимание на фамилийте на руските милионери/милиардери? Успех от САЩ или Русия да скочат срещу Израел.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 18 rate down comment 3
0pk
преди 5 години
Абе там що няма бели каски, да заснемат как Нетаняху трови с газ невинните палестинци? Аз ако бях на Путин, ще поема издръжката на белите каски вместо САЩ и ще ги пратя да провеждат репортажи от Йерусалим :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 6
khao
преди 5 години
липсата на образование води до смърт ! ... да не се бърка с липсата на дипломи !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още