IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да купиш картина за 26,9 млн. долара и да я продадеш за над 157 млн.

Платно на Амедео Модиляни зае четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна

08:19 | 15.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Така изглежда&nbsp;&quot;Голата лежаща&quot;.&nbsp;<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Така изглежда "Голата лежаща". Снимка: Ройтерс

Картина на Амедео Модиляни бе продадена за 157,2 милиона долара на търг в Ню Йорк, предадоха световните агенции. Тя зае престижното четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг платна.

Картината "Голата лежаща", изобразяваща предизвикателно легнала на лявата си страна гола жена, някога е била забранена в Париж като неприлична, отбелязва AFP. Нарисувана през 1917 г., тя бе кулминацията на търга на импресионистично и модерно изкуство, организиран снощи от аукционна къща Sotheby's. Картината бе оценена предварително най-високо - на 150 милиона долара, предава БТА.

На търга бяха предложени още 11 платна на Пикасо, както и картини на Клод Моне, Жоан Миро и Едвард Мунк.

В началото на 20-и век Модиляни шокира света, рисувайки голи жени във всички възможни пози. Продадената в понеделник картина е най-голямата на италианеца, който умира през 1920 г. едва на 35-годишна възраст, посочва Bloomberg. Тя бе "звездата" на закритата на 2 април, преминала при голям успех, изложба на голи творби на Модиляни в лондонския Tate museum. 

Продавач на картината бе ирландският милиардер Джон Магниър, който се занимава с отглеждане на породисти коне. Той я е купил през 2003 г. на търг на Christie’s за 26,9 млн. долара, отбелязва Bloomberg.

Името на купувача не бе разкрито.

На търга обаче не бе подобрен рекордът за най-скъпо продадена картина на Модиляни. Друго негово платно, изобразяващо гола жена, "Голата лежаща", изобразяваща жена легнала предизвикателно на дясната си страна, бе продадено на търг на Christie’s през ноември 2015 г. в Ню Йорк за 170,4 млн. долара, отбелязва AFP.

Двете голи творби заемат съответно трето и четвърто място в класацията на най-скъпо продадените на публичен търг картини. Рекордът е на "Салвадор Мунди" ("Спасителят на света"). Картината на Леонардо да Винчи бе продадена на търг на Christie’s през ноември миналата година в Ню Йорк за 450,3 милиона долара, посочва AFP. Агенцията прави уговорката, че класацията не включва частни продажби, при които сумите, за които става въпрос, рядко биват съобщавани.

На търга снощи бяха набрани общо 318,3 милиона долара, при предварително очаквани 307,4 милиона долара, посочва Ройтерс. 71 процента от изложените на продан произведения на изкуството са си намерили купувач.

Картината "Отдих" на Пикасо бе продадена за 36,9 милиона долара, при предварително очаквана цена от 35 милиона долара.  "Утро на Сена" на Клод Моне бе купена за 20,55 милиона долара - към долната граница на прогнозното равнище от 18-25 млн.долара.

Пролетните търгове в Ню Йорк продължават днес с предлагани от Christie’s импресионистични творби и модерно изкуство. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:14 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 20 rate down comment 2
studioaa
преди 5 години
Този феномен се нарича "спекула" и е известен от дълбока древност и може да работи с практически всяка стока. А какво ли е да строиш на цена 200 евро, а да продаваш на цена 2300 евро квадрата?? Не по-различно от ситуацията с тази картина...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
PetraV
преди 5 години
Балони навсякъде...във всичко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още