IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ердоган: Президентът трябва да има влияние върху финансовите политики

Централната банка не може да игнорира сигналите на държавния глава, заяви президентът и предизвика нов срив на лирата

12:47 | 15.05.18 г. 11
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Реджеп Ердоган по време на събитие в рамките на посещението му във Великобритания. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Реджеп Ердоган по време на събитие в рамките на посещението му във Великобритания. Снимка: Ройтерс

Турският президент Реджеп Ердоган вярва очевидно, че има по-задълбочени познания за паричната политика от централните банкери на страната. Затова той възнамерява да затегне контрола си върху икономиката на страната, поемайки повече отговорности за финансовата ѝ политика, ако спечели предсрочните президентски избори следващия месец. И да упражнява по-силно влияние върху паричната политика. Но на валутните пазари това не се възприе като добра идея. Според участници на пазара изявлението на Ердоган е причината за поредния срив на турската валута - лира. Днес тя отново падна до ново рекордно дъно - курсът ѝ спрямо долара достигна 4,3972 лири. Еврото също поскъпна - до 5,2465 лири  - най-високото ниво за европейската валута. 

На фона на обезценяването на турската лира държавният глава заяви в интервю за Bloomberg, че след гласуването, което ще трансформира Турция в президентска република, той очаква централната банка да се вслуша в призивите му и да понижи лихвените проценти.

В момента те са в размер на 13,5% при инфлация на потребителските цени от 10,9%.

„Когато хората започнат да изпитват трудности заради финансовите политики, кого ще държат отговорен?“, задава въпрос държавният глава. Според него отговорен ще бъде президентът и по тази причина той трябва да има изграден образ на човек с „влияние върху финансовите политики“.

„Това може да накара някои да се чувстват неудобно“, посочи той, но допълни, че „трябва да го направим, тъй като тези, които управляват държавата, са отговорни пред гражданите“.

Турската лира достигна до най-ниското си ниво срещу долара, след като интервюто му беше публикувано, загубвайки 0,6% от стойността си до 4,3942 лири за долар.

Миналия месец турският президент свика предсрочни избори, които ще се проведат на 24 юни. Победата на Ердоган, който е фаворит за президентския вот, ще консолидира още повече властта му в страната, която той управлява от 2003 г.

Интервюто с Ердоган е взето в Лондон, където той проведе среща с изпълнителни директори, банкери и инвеститори на фона на опасения за криза в турската икономика. По-късно във вторник държавният глава ще се срещне и с премиера Тереза Мей, както и с кралица Елизабет Втора.

Двустранните отношения на Турция с нейните партньори в НАТО се обтегнаха през последните месеци и години, като за сметка на това страната обърна фокуса си към Русия и Иран. Това създава и риска от санкции от страна на САЩ, които обаче турският президент не вижда като сериозна опасност.

„Не можем да прекратим отношения с Русия“, каза той в отговор на въпрос дали е готов за американски санкции, ако бъде осъществена поръчката на системи за противоракетна отбрана от Москва. „Ако сме съюзници със САЩ, се нуждаем от солидарност, а не от санкции“, допълни той.

По отношение на американската администрация президентът заяви още, че Анкара досега не е имала проблеми с властите във Вашингтон. „Но това не означава, че не съществуват области, по които възгледите ни не съвпадат – има“, посочи той.

Драстичните промени в турската икономически и външнополитически позиции внесоха смут в доверието на инвеститорите, което се намира в критична точка, тъй като турският  дефицит по текуща сметка се нуждае от стабилни притоци на средства от чужбина. Недостигът през първото тримесечие на тази година е в размер на над 16 млрд. долара – почти двойно на същия период миналата година.

Ердоган често критикува централната банка в страната за това, че поддържа лихвени проценти, които, според него, стимулират ръста на цените – аргумент, който противоречи на конвенционалните икономически теории.

Правейки уточнение върху позицията си за лихвените проценти, Ердоган заяви пред Bloomberg, че тяхното съкращение ще намали инфлацията, защото и разходите по заеми ще се свият.

„Разбира се, че нашата централна банка е независима“, каза президентът, но допълни, че тя „не може да поеме тази независимост и да сложи настрана сигналите, отправени от президента, който е ръководител на изпълнителната власт“.

„Тя ще прави оценките си спрямо това (позицията на президента – бел. ред.), ще предприема ходовете си спрямо това“, допълни той.

Вижте повече в материала на Bloomberg TV Bulgaria!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:34 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още