IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Отворено общество“ на Сорос напуска Будапеща и се мести в Берлин

Въпреки това организацията заяви, че ще използва „всички възможни законови пътища, за да защити фундаменталните права, застрашени от законодателството“

11:23 | 15.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Фондация „Отворено общество“ на американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос обяви, че ще затвори своя офис в Будапеща и ще премести дейността си в германската столица Берлин. Според организацията причината е все по-репресивната политическа и законодателна среда в страната.

Унгарският премиер Виктор Орбан отправя срещу Сорос редица обвинения и планира да засили законодателнните мерки срещу неправителствени организации (НПО) в рамките на проектозакона, наречен „Спрете Сорос“.

„Правителството на Унгария очерни и изопачи нашата дейност, потискайки гражданското общество в името на политическите си ползи, използвайки безпрецедентни в историята на Европейския съюз тактики“, заяви президентът на „Отворено общество“ Патрик Гаспар в изявление, цитирано от Ройтерс.

В понеделник един от министрите в новото унгарско правителство на Орбан, който по-рано миналия месец беше преизбран на поста министър-председател, заяви, че Унгария ще подсили проектозакона срещу неправителствените организации.

От „Отворено общество“ заявиха, че ще продължат да подкрепят работата на гражданските групи в Унгария в сектори като човешки права, изкуство, медийна свобода, образование, здравеопазване и други.

Въпреки това организацията добави, че ще използва „всички възможни законови пътища, за да защити фундаменталните права, застрашени от законодателството“.

Предложението на властите предвижда вътрешният министър да има право да забранява дейността на неправителствени организации в областта на имиграцията, ако бъдат определени като „риск за националната сигурност“. Също така ще бъде наложен данък от 25% върху чуждестранните дарения, които подкрепят имиграцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още