IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франция е оптимист за консенсус по бюджета на еврозоната до юни

Реформата зависи от постигането на споразумение с Германия

23:01 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Франция е оптимист, че може да постигне споразумение с Германия относно предложенията за бюджет на еврозоната и други планове за реформи до юни, като финансовият министър Брюно льо Мер заяви, че ще бъде „безотговорно" разговорите да се забавят повече.

Откакто дойде на власт преди една година, френският президент Еманюел Макрон направи реформата в еврозоната приоритет, но способността му да изпълни обещанието си зависи от постигането на споразумение с Германия за най-добрия път напред и убеждаването на останалата част от еврозоната да подкрепи идеите му.

„Еврозоната не може да издържи на икономическите различия между страните членки. Тя няма да се задържи заедно", каза Брюно льо Мер пред репортери.

"Ще бъде безотговорно да чакаме повече. Историята ще ни съди сурово“, заяви министърът.

Съветник на президента Еманюел Макрон потвърди необходимостта от френско-германско споразумение и каза, че е оптимист, че Берлин и Париж ще имат обща рамка, която да се представи на другите лидери на еврозоната преди срещата на върха в Брюксел на 28-29 юни.

Когато за първи път представи идеите си за реформи, Макрон говори за създаването на отделен бюджет за 19-те страни с единна валута, назначаването на общ финансов министър и превръщането на фонда за спешна помощ на блока в нещо по-близко до европейския паричен фонд.

Германският канцлер Ангела Меркел похвали Макрон за идеите му, но не се съгласи с някои от тях, особено с тези, които могат да доведат до поемане на по-голям риск от Германия.

В реч в Германия миналата седмица Макрон призова Меркел да остави своя "фетиш" за фискален консерватизъм, който по думите му стои на пътя на напредъка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 28.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още