IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рахой: Българското европредседателство е едно от най-успешните

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат важни въпроси за всички европейски граждани

22:37 | 15.05.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Министър-председателят на Испания Мариано Рахой даде висока оценка на българското председателство на Съвета на ЕС. Той заяви на пресконференция след срещата си с премиера Бойко Борисов, че без никакво съмнение българското председателство е едно от най-успешните, а темите в европейския дневен ред са от огромно значение за бъдещето на Европа.

Рахой обясни, че Испания ще подкрепи финалната декларация на ЕС след срещата на 17 май между Западните Балкани и ЕС, тъй като тя е достатъчно неутрална, но няма да участва на срещата.

Премиерът на Испания даде положителна оценка и за начина, по който в рамките на нашето председателство се засягат много важни въпроси за всички европейски граждани, сред които и тези, свързани с Brexit, бъдещето на Европа.

Премиерът на Испания заяви, че са на едно мнение с българския министър-председател за ключовия момент, в който се анмираме, и допълни, че и двамата са убедени, че проектите, които сега се осъществяват, ще бъдат от голямо значение за европейските граждани.

Убедени сме, че само заедно ще можем да се справим с предизвикателството на нашето време и да дадем отговор на притесненията на европейските граждани, каза Рахой. Сред тях той открои следващата финансова рамка, по която преговорите, по думите му, са много сложни, защото тя ще е първата след Brexit. Премиерът на Испания декларира подкрепа на българския министър-председател по отношение на кохезионната политика, която по думите му трябва да продължава да е основен стълб в европейската интеграция. Други важни политики, според испанския премиер, са тези, свързани дигиталните технологии, околната среда и миграционната криза.

По време на разговорите с Бойко Борисов испанският министър-председател отбеляза, че е било отчетено "чудесното състояние" на двустранните взаимоотношения. Хилядите българи, които живеят в Испания, са прекрасен пример за интеграция в нашето общество, каза Рахой. Той изтъкна и добрите двустранни търговски отношения, като посочи, че Испания е на 8-мо място в тези взаимоотношения с тенденция за ръст на износа и вноса.

Двамата премиери са обсъдили също полицейското и съдебното сътрудничество между двете страни и предизвикателствата на международната политика.

Притеснява ни нестабилността в Близкия изток и оттеглянето на САЩ от ядреното споразумение с Иран, което не е добър знак, коментира премиерът на Испания и добави, че ЕС иска да играе конструктивна роля в това отношение.

Във връзка с евродирективата за международните превози премиерът на Испания каза, че това е важен въпрос и изтъкна, че темата е била обсъдена с Борисов. По думите му по въпроса трябва да се вземат разумни решения.

Премиерът Бойко Борисов припомни, че приятелството с Мариано Рахой датира още от времето, когато е бил вътрешен министър. Той посочи това, защото България има перфектно полицейско сътрудничество с Испания. Борисов благодари на испанския премиер, че оценява по достойнство Българското председателство на ЕС, предава БТА.

Бойко Борисов добави, че информирал Рахой, че транспортните фирми и работници трябва да бъдат разглеждани с еднакъв аршин - по отношение на 8-часовата почивка и застраховките на товарите. Българският премиер допълни, че е най-много притеснен за задължението българските шофьори да се връщат в страната на всеки 3 седмици, което, по думите му, ще убие този бранш, защото страната ни е много отдалечена от Великобритания, Холандия или Германия. Той се надява този проблем да бъде разрешен. Затова той е подготвил текстове, които ще бъдат разгледани на утрешната среща на Съвета по транспорта, за да се намери разумният компромис за нашите превозвачи.

Борисов каза още, че е запознал Рахой с това какво се прави по въпросите със Западните Балкани и основната цел, която е поставена - "Балканите да се превърнат в една строителна площадка", за да може този регион да стане добро място за живот, туризъм и бизнес. Коридорите 4, 8 и 10 са приоритет, както и жп коридорите, пристанищата и изграждането на дигиталната инфраструктура, допълни премиерът.

Българският премиер посочи, че много българи живеят в Испания, както и много испански фирми работят със страната ни. Той подчерта, че проблеми в двустранните отношения с Испания няма, защото испанското правителство и нашите консули полагат усилия да бъдат разрешавани възникналите проблеми.

Борисов бе категоричен, че България върви уверено по пътя към приемането в Шенген и еврозоната, защото страната ни изпълнява необходимите критерии.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
В Испания има доста *** за изхвърляне със 'синя' кръв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Стартира процес по изчистване на *** от Земята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Всички са някакви жалки манипулатори, лицемери и лъжци, които няма как да са живи до 2050-та.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Защо не ги похвалиш за някоя от реформите :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 2
thehappyroger
преди 5 години
Да, дадоха всичко от себе си да ви впечатлят, а като се махнете правят всичко възможно да разграбят всяко нещо което може, затова до 2030-та разграбената отвсякъде Бай Ганьовска *** България ще остане един град смехономика с малко по-млади в него и то свестни, а останалото от страната деградиращо ромско гето, разпадаща се мизерия и бойкочарник/цецочарник/горановчарник/гинкочарник/шишичарник/доганочарник/боклукчарник, до 2025-та по-голямата част от малкия и средния БГ бизнес ще фалира, БГ бизнес - този на българи, те няма да може да издържат повече тази свинска тежест и безкрайни злоупотреби на върха и на дъното на държавата, както го правеха досега, особено в ромската провинция и особено в производството, няма да остане никаква средна класа, тази която я имаше досега предстои да се пенсионира, след 2030-та пари за заплати в държавният сектор, за пенсии и за бюджет българските кретено-масони и съучастниците им политици унищожили България за последните 30 години ще ги събират на ромите от висококвалифицираността, от желанието им да се размножават безразборно и умението им за 50 лв. да гласуват за който им кажат, макар и понякога да не разбират системата на числата при преференциалното гласуване. Балончето от заеми и еврофондове, който създаде изкуствен ръст на икономиката за известно време от почти 4%, предстои да изгърми, всяко тиквено чудо за 3 мандата. Предстои да изгърми и балончето на целият глобален кретено-масонски капитализъм, особено на фона на планетарните промени в следващите години, когато климатът ще става все по-агресивен и динамичен, независимо вече от действията на човека, а земетресенията все по-често явление, мултиизмерни космически процеси, от които в момента мн малко хора разбират.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още