IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сериозният проблем на Швеция с човешките ресурси

Държавата се нуждае от още 208 000 души работна ръка до 2025 г.

17:02 | 16.05.18 г. 4
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Швеция има сериозен проблем с търсенето и предлагането. Очаква се легендарната социална държава от Северна Европа да се нуждае от допълнителни 208 000 служители до 2025 г. само за да се справи с нарастващото търсене. Проблемът е, че само 207 000 работници се очаква да се присъединят към цялата работна сила на страната (включваща както частния, така и държавния сектор) за същия период, пише Bloomberg.

Несъответствието е едно от най-големите главоболия пред следващото правителство на Швеция, което ще бъде съставено след изборите през септември тази година. Между 2007 г. и 2017 г. работната сила се е увеличила с 488 000 души, като по-малко от една трета от това увеличение е погълната от публичния сектор.

Местните власти, които набират 208 000 работници, "не са надежден сценарий", казва Аника Валенског, главен икономист в шведската асоциация на местните власти и региони. 

"Реалният риск е, че публичните и частните сектори в крайна сметка се конкурират за едни и същи работници", каза тя.

Правителството ще трябва да излезе с някои сериозни идеи как да компенсира бъдещия недостиг на работна ръка. Имиграцията също се превърна в особено чувствителна тема, тъй като страната отново наложи граничен контрол след кризата с бежанците през 2015 г.

Швеция трябва да ускори скоростта на автоматизацията, да увеличи заетостта и да реформира социалната си държава, каза Валенског. В противен случай "няма да имаме достатъчно хора, за да продължим да работим така, както го правим".

И това не всичко, пред което ще се изправи новото правителство в Стокхолм. Съществуват и финансови препятствия. Досега бързо се разрастваше икономиката, която помогна на министъра на финансите Магдалена Андерсън да реализира бюджетен излишък и да намали държавния дълг до най-ниското си ниво от 1977 г. насам. Андерсън досега е обещала 5 милиарда крони (580 милиона долара) годишно на местните власти, които обслужват социални услуги като училища, болници и центрове за грижи за възрастни хора. Това далеч не е достатъчно. Предвижда се населението на Швеция да нарасне с 10% през следващото десетилетие, достигайки около 11 милиона, което се дължи главно на неотдавнашното увеличение на имиграцията (скандинавската страна прие повече търсещи убежище, отколкото повечето европейски партньори по време на кризата с бежанците през 2015 г.

Как застаряващото население и растящата нужда от интегриране на оказват натиск върху социалната държава вижте в продължението на анализа в сайта на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:36 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 5 rate down comment 1
panther
преди 5 години
Вече около 25% от населението са талибани поканени от *** им политици.3то място по брой на изнасилванията в СВЕТА.1во място по брой на изнасилванията в Европа. 2 пъти повече от втория (Белгия, също пропищяла от талибаните).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 0
ABBA
преди 5 години
Тия много тонове мигранти де си ги внесоха, те за какво са?Да им плашат полицаите и само за разплод ?!?!?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
khao
преди 5 години
*** статии, един ден излиза как автоматизацията ще доведе до масова безработица, на следващия ден как трябвало по бърже да се автоматизират щото нямало раб. ръка ?и никъде не се пише как да се оптимизират нещата, и как точно шведите ги цепят от данъци ! Дали не е в това проблема, че от работа няма време за деца!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още