IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Могерини: Европа търси вариант да запази споразумението с Иран

ЕС ще се опита да запази търговията с ирански петрол и работата на европейските банки в Иран, каза еврокомисарят по външната политика

09:08 | 16.05.18 г. 6
<p>
	Федерика Могерини. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Федерика Могерини. Снимка: Архив Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) не може да даде икономически и правни гаранции на Иран, след като САЩ се оттеглиха от подписаното през 2015 година ядрено споразумение, но търси начин да запази инвестиционните потоци. Това заяви Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи Федерика Могерини, цитирана от Ройтерс.

Късно снощи се проведе среща на външните министри на Иран, Франция, Великобритания и Германия, на която са били набелязани мерки, чрез които да бъде поддържано ядреното споразумение, допълва агенцията. Целта е да бъде намерен начин за защита на европейския бизнес в Иран.

От думите на Могерини по време на пресконференция след срещата става ясно, че ЕС ще се опита да запази търговията с ирански петрол, а европейските банки да могат да продължат своите операции в страната.

"Това е добър старт. Започнахме процеса и трябва да получим гаранции", коментира от своя страна външният министър на Иран Мохамад Зафир, цитиран от Washington Post.

На 8 май САЩ се оттегли от ядреното споразумение с Иран, посочвайки, че то не е работещо. Вашингтон заплашва със санкции всички страни, които не спазват наложените от тях мерки. 

За следващите седмици е планирана и среща на ниво зам.-министри на страните, които подписаха ядреното споразумение, но без САЩ, във Виена.

Темата за иранското ядрено споразумение се очаква да влезе и в дневния ред на европейските лидери по време на срещите им в София. Тази вечер те се събират на неформална вечеря, на която домакин е българският премиер Бойко Борисов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Ей така се прави. Могерини май се сети. Това, заради което Саддам и Кадафи ритнаха камбаната, ЕС е на път да го направи. Но пък от друга страна по-евтин долар, означава и по-евтини американски стоки и увеличаване на американското производство. Ура :)ЕС преустановява плащанията в долари за иранския петролhttp://focus-news.net/news/2018/05/16/2522380/ria-novosti-es-preustanovyava-plashtaniyata-v-dolari-za-iranskiya-petrol.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
KPetkov
преди 5 години
Тая лелка докато се чуди как и какво да запази, Путин и Ко вече сключиха споразумение за свободна търговия с Иран, което е нещо доста по-добро от всякакви военни съюзи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Както и целият свят, а то това само сега започва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
Само ще получат интересни планетарни изменения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
thehappyroger
преди 5 години
А САЩ търсят начини как да започнат война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още