IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи видяха дискриминация в предложения от ЕК пакет за мобилност

Ако предложението се приеме, българските транспортни фирми ще търпят огромни загуби, смята Георги Цанов

10:54 | 16.05.18 г.
Превозвачи видяха дискриминация в предложения от ЕК пакет за мобилност

Протестни колони от автобуси и камиони ще посрещнат европейските лидери и делегации, които идват в България за срещата на върха на 17 май. Възможни са и блокади на гранични пунктове, а причината е несъгласието на транспортните фирми с предлагания законодателен пакет за мобилност на Европейската комисия (ЕК), известен като закона "Макрон". Хората от бранша се притесняват, че промените ще навредят сериозно на българския транспортен бизнес. 

Според Георги Цанов от Съюза на превозвачите в България, ако пакетът за мобилност на ЕК се приеме, българските транспортни фирми ще търпят огромни загуби.

"Има дискриминация в основата на този закон", категоричен бе експертът пред Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че някой иска да махне българските транспортни фирми от сектора, а държавите от Източна и Централна Европа да станат донори на работна ръка за Запада. Цанов уточни, че българският бранш е основната движеща сила в борбата срещу закона на Макрон.

Предложеният от ЕК пакет за мобилност предвижда  шофьорите да се прибират до родното си място на всеки три седмици, след третия ден в страна от ЕС да получават колкото са ставките в съответната държава, също така да нощуват в хотели, а не в кабините на камионите. За промените се застъпват старите страни членки на ЕС като Франция и Германия, които смятат, че се осъществява социален дъмпинг.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още