IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Германия през април остана без промяна на 1,6%

Енергията в страната отчете повишение в цената си от 1,3% на годишна база

12:12 | 16.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Въпреки повишените цени на енергията и храните инфлацията в Германия е останала без промяна през април на равнище от 1,6%, предаде DPA.

Данните за април са същите като през март, когато бе отчетено леко повишение спрямо равнището от 1,4 процента за февруари, съобщи днес федералната статистическа служба, цитирана от БТА. 

Храната е поскъпнала с 3,4 процента през април спрямо същия месец на миналата година. Ако цените на храните се изключат, инфлацията щеше да е на равнище 1,4 процента за април.

Енергията е била с 1,3 процента по-скъпа миналия месец, отколкото през април 2017 г. и макар показателят да е по-нисък от цялостната инфлация за месеца, все пак повишението е значително спрямо предходния месец, отбелязва ДПА. 

Хармонизираният индекс на потребителските цени нарасна с 1.4% спрямо предходната година, но спадна с 0.1% спрямо предходния месец.

От изнесените по-рано през седмицата данни стана ясно, че икономиката на Германия се забавя повече от очакваното през първото тримесечие на годината, както спрямо последните три месеца на миналата година, така и на годишна база.

През първото тримесечие на 2018 г. германската икономика нараства с 0,3%, което е под консенсусната прогноза на пазара за ръст от 0,4%. Това е и най-слабият растеж от третото тримесечие на 2016 г. насам. За сравнение - през предходното тримесечие най-голямата икономика в Европа отчете повишение с 0,6%. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още