IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правителството прие военни проекти за 3,3 млрд. лева

16 бойни самолета ще бъдат закупени на два етапа

15:13 | 16.05.18 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив БТА</em></p>

Снимка: Архив БТА

Министрите предложиха на Народното събрание да приеме проектите за придобиване на нов тип боен самолет и за превъоръжаване на Сухопътните войски. Те са част от цялостната концепция за модернизация на въоръжените сили, съобщи правителственият пресцентър.

Проектът за Сухопътните войски предвижда закупуване на 150 единици бойна и специална техника (бронирани машини - бел. р.), системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава. Той ще бъде реализиран за 12 години и ще струва 1,4 млрд. лева с ДДС.

Проектът за Военновъздушните сили залага 16 самолета да бъдат доставени на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,8 млрд. лв. с ДДС, е предвидено да се придобият не по-малко от осем изтребителя. С тези средства ще бъдат заплатени самолетите, наземното обслужване, обучението на състава, първоначалната интегрирана логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжението.

На днешното си заседание министрите одобриха и предлагат на Народното събрание да приеме Доклада за състоянието на отбраната и въоръжените сили за 2017 г.

Там се отчита, че през миналата година са проведени 290 учения, което е с 11% повече от предходната година.

Формирования и отделни военнослужещи са участвали в осем мисии и операции зад граница. 

Формирования от Българската армия са участвали в 69 мероприятия по оказване на помощ на населението при тежки зимни условия, пожари, наводнения и транспортиране на болни. Изпълнението на тези задачи е осъществено от 1198 военнослужещи и 184 единици техника. В операцията за съвместни действия с органите на МВР по охрана на държавната граница с Турция средномесечно са участвали около 240 военнослужещи и 70 единици техника.

Основният извод от документа е, че българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си, но със затруднения и повишен риск. Основните проблеми са свързани с непопълнения състав от военнослужещи, който е достигнал 20% от щатния състав и засяга в най-голяма степен Сухопътните войски; недостатъчното ресурсно осигуряване; затрудненията по поддържането и развитието на отбранителните способности.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
KPetkov
преди 5 години
За мишени на руснаците ще платим повече отколкото за двата блока на Белене. Това се вика далавера :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 1
redcretin
преди 5 години
На гол тумбак - чифте пищови!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още