IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Б. Борисов: Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене в Европа

Държавите от Западните Балкани трябва да покажат, че могат да правят реформи и че могат да решават проблемите си един с друг, заяви Екатерина Захариева

16:45 | 16.05.18 г. 16
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа. Това убеждение изрази премиерът Бойко Борисов, който участва в откриването на конференцията "В диалог със Западните Балкани: създаване на регион на растеж, сигурност и свързаност по пътя към Европа" днес в НДК.

Пред присъстващите Борисов посочи, че е успех идването на европейските лидери в София, поставянето на проблемите пред тях. Но всичко си зависи в края на краищата от нас, добави премиерът, цитиран от БТА.

Днес в София идват лидерите на ЕС заедно с лидерите на Западните Балкани, което по думите му е било трудно, защото имаме достатъчно проблеми в Европа, но накрая са се съгласили и са приели присърце срещата, което се дължи най-вече на германския канцлер Ангела Меркел. Премиерът коментира още, че за съжаление голяма част от вниманието на лидерите ще бъде ангажирано с иранското ядрено споразумение, с търговските отношения със САЩ. 

Това, което мога да кажа в момента категорично, по което мисля, че имаме абсолютно разбиране всички в Съвета и съм сигурен, че ще стане, това са основните транспортни, жп коридори, магистрали, дигитална инфраструктура, пристанища”, каза Борисов. 

Изказването му беше онагледено със схема на инфраструктурните проекти.

"Немалка част от тях вече са изградени с европейско финансиране, а сега, знаете, днес тук са и Световната банка, и ЕБВР, Европейската инвестиционна банка - шефовете им, направили сме панели, в които ще се работи два-три дена, за да могат оттук вече да си тръгнат с ясна картина кое как ще се финансира. Тол системите, които се въвеждат във всички тези държави, гарантират, че могат да изплащат нисколихвените заеми, които ще дадат тези банки, и в същото време с грантовете от ЕК, с малко кофинансиране от бюджетите на тези страни, това, когато го има, съм убеден, че Балканите ще бъдат едно от най-добрите места за живеене на Европа”, каза Борисов.

Той коментира други въпроси като Brexit, който, по думите му, зацикля и не се развива по желания по-бърз начин. Борисов добави също, че истински се надява най-сетне да приключи и спорът за името между Македония и Гърция, както и по думите му президентите Тачи и Вучич трябва да покажат своето европейско лидерство. 

Държавите от Западните Балкани трябва да покажат, че могат да правят реформите, че могат да решават проблемите си един с друг, коментира вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева по време на конференцията.

Първото, което трябва да направим, е да покажем, че можем да решаваме проблемите си, да живеем в настоящето, а не в грешния век, да покажем зрялост, да оставим проблемите от миналото в миналото, да работим заедно”, подчерта външният ни министър.

Според Захариева притесненията са не от броя на новите държави, а по-скоро от това дали няма да пренесем проблемите между нас, вътре в съюза и дали няма да използваме проблемите от миналото между нас, когато решаваме някакъв общ европейски въпрос, важен за гражданите на ЕС.

Министърът отбеляза, че според изследванията подкрепата за разширяване като цяло от европейските граждани се движи около средата и гражданите в Европа са разделени по тази тема. Не бих казала, че сме успели да убедим всички, че това е ситуация, която ще донесе много ползи и за държавите членки, коментира Захариева и посочи, че държавите, които са нетни платци, и не само те, като че ли все още имат една съпротива за бързо разширяване. Никой не казва, че е против разширяване изобщо, отлагането обаче до безкрайност със сигурност не само ще демотивира, ще разгневи дори гражданите на тези държави, коментира тя.

Министърът на външните работи на Република Македония Никола Димитров отбеляза, че процесът по присъединяване е най-добрият инструмент, който има ЕС да помогне на тези, които искат да се променят и да направят реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 6 rate down comment 5
deant
преди 5 години
този е минал на тежки наркотици. цял свят ще му се смее на бисерите..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 2
panther
преди 5 години
Бат Боцю според мен залага, че ситуацията в Западна европа сериозно ще се влоши. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 2
mrynmryn
преди 5 години
Това във времето, когато ще има ракетни раници ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 0
data
преди 5 години
да не пропускаме хубавите жени :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Хаха, ще стане точно така, както съм го описал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Тия *** си мислят, че ще взимат от частният сектор, който е на последни издихания след 30 години мачкане, за да налеят в държавния, подсигурявайки за още някоя година заблудата, че в тази пропаднала мутренска държава се случва нещо смислено, балончето ще изгърми мн грозно съвсем скоро.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
thehappyroger
преди 5 години
Хайде да видим следващите години в колко хубаво място ще се превърнат балканите, щом мутрата казва, засега нищо такова не се забелязва, ами точно това, което описвам до 2030-та и след това, *** става все по-безсмислено място за живот и да се раздаваш. Поколенията родени след 1985-та даже пенсии няма да вземат, ако доживеят до тогава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 2
khao
преди 5 години
факт, който колега чужденец дойде тук, после не можеме да го изгониме :):)единственото което ни дели от истинския Рай е тиквата и неговата партия от крадци ! ... и данъците не са ниски :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
Sakamano
преди 5 години
Тук и в момента е едно от най-добрите места за живеене в Европа и май само българите не го оценяваме. Ниски данъци, ниски цени, евтина пиячка - къде другаде го има това? Кеф ти природа, кеф ти молове, кеф ти културни изживявания по софийските кръчми...Единственото което трябва да внимавате, г-н Премиер, е да не го развалите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
thehappyroger
преди 5 години
Ти се правиш на мн набожен, сега предстои да си платите греховете, ако трябва да се изразя по религиозен начин, че кухари като вас да ме разберат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още