IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фондът на фондовете търси мениджъри на 67 млн. лева рисков капитал

Кандидатите да управляват фонда за финансиране на иновативни стартъпи трябва да подадат документи до 25 юни

17:19 | 16.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Държавният Фонд на фондовете започна процедура за избор на финансов посредник за изпълнението на втория си дялов инструмент, подкрепен със средства от оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ 2014-2020 (ОПИК) – Фонд за рисков капитал (ФРК).

Публичният ресурс, който предоставя Фонд мениджър на финансови инструменти в България (ФМФИБ), е 47,1 млн. лева. Към него избраният финансов посредник ще трябва да осигури частно съфинансиране, което да е минимум 30% от общия размер на инвестициите в крайни получатели.

Това ще е залог за успешната работа на фонда и за устойчивост на инвестициите, пише на сайта на фонда.

Крайният срок за подаване на заявления е 25 юни.

В търсене на посредник

ФМФИБ предоставя на бъдещия посредник възможността да осигури необходимото съфинансиране както на ниво фонд, така и на ниво краен получател, с което се дава гъвкавост на фонд мениджъра при набавянето на частния ресурс.

Едновременно с това се подсигурява минимален размер на допълнително финансиране и подпомагане на компании, за да се изпълнят техните прогнози за развитие и растеж. Така общият размер на средствата от публичното и частно финансиране ще надвиши 67 млн. лева.

С тези пари избраният посредник ще има задачата да управлява фонд за дялово инвестиране във високотехнологични и иновативни микро, малки и средни предприятия (МСП) в ранен етап на развитие.

Размерът на инвестициите, които ще прави Фондът за рисков капитал в едно дружество, ще са в диапазона от 1,5 до 7 млн. лева.

Специфичното за този инвестиционен фонд са предоставената допълнителна стратегическа подкрепа и менторството, които ще получат компаниите, в които инвестира фонд мениджърът.

Изисквания към кандидатите

От Фонд на фондовете информират, че основна тежест при оценяването на кандидатите ще има опитът в такъв тип дялово инвестиране за привличане на частно финансиране от професионални инвеститори. Бизнес планът, организационната структура и системите за контрол също ще са от значение за избора, пише в обявата на ФМФИБ. 

“Очакваните положителни ефекти от Фонда за рисков капитал са развитие на предприемаческата екосистема в България чрез повишаване конкурентоспособността на местните фирми и подобряване на корпоративното им управление и капацитет” посочва Светослава Георгиева, изпълнителен директор на ФМФИБ.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:06 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още