IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преглед на печата за 17 май

08:18 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Каракачанов: Гласувахме 3,2 млрд. лв. за бронирани машини и самолети

В. Сега

"Проектът, който гласувахме за бронирана машина, е на стойност 1,4 млрд. лв., а за изтребител – 1,8 млрд. лв.". Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов след днешното заседание на министерския съвет, съобщи "Фокус".

"Първият проект за инвестиционен разход е за придобиване на основна бойна техника за изграждане бойни групи от състава на механизираната бригада. Става въпрос за проект на стойност 1 464 000 000 лв. с ДДС за откриване на 150 единици бойна техника, като срок на плащането е 12 години. Първите години сумите са по 100 млн. лв. на година, а последните три години от 150 до 180 млн. лв. Става въпрос за проект, в който се предвижда производство в България с максимално включване на българския военнопромишлен комплекс, а също и машините, които ще бъдат реализирани, в целия жизнен цикъл на своето съществуване да бъдат модернизирани в български предприятия", обясни Каракачанов.

По проекта за нов боен самолет става дума за 1,8 млрд. лв. разходи за 8 машини. Срокът за плащане е 10 години. "Към момента шест фирми са проявили интерес към този проект и ще дадем опция и за нови изтребители, и за втора ръка такива", обясни военният министър. Гласуваният днес проект от правителството ще бъде внесен за одобрение в парламента.

Плащанията по оперативна програма "Наука и образование" са размразени

В. Сега

Междинните плащания по образователните проекти на оперативна програма "Наука и образование за интелигентен растеж" са отблокирани. Новината съобщи просветният министър Красимир Вълчев при отчета на изпълненото за първата година от мандата си. "Получихме писмо от ЕК, с което се възстановява възстановяването на средствата", заяви той.

Парите по втора и трета ос на програмата бяха блокирани през февруари 2017 г., когато одитен доклад на ЕК установи сериозни нарушения при изпълнението на 8 проекта за 180 млн.лв.

Панов и Цацаров против прокуратурата да събира доказателства за почтеността на магистратите

В. 24 часа

Възможността главният съдебен инспектор да иска съдействие от главния прокурор за събиране на доказателства по проверките за почтеността на магистратите, които извършва Инспекторатът към ВСС (ИВСС), отпада. Това реши парламентарната правна комисия, която оттегли предложението за промени в Закона за съдебната власт. Срещу текста първи възрази главният прокурор Сотир Цацаров.

„Ще изпаднем в положение, в което прокуратурата ще осъществява проверка не за това дали има достатъчно данни за престъпление, а обект на действие ще се окажат магистрати – прокурори и следователи, спрямо които ние за определени нарушения имаме дисциплинарни правомощия, но ще се окажат и съдии, за които ние нямаме никакви правомощия“, каза Цацаров.

Шефът на Върховния касационен съд Лозан Панов изцяло сподели мнението на главния прокурор и добави, че прокуратурата не бива да бъде вкарвано в дейността на ИВСС. Подобно становище изрази и съдия Весислава Иванова от името на Съюза на съдиите.

Паргов: 0,94-0,96 лв. на км е разумно решение за минимална дневна тарифа за такси в София

В. 24 часа

0,94-0,96 лв. на километър е разумно решение за минимална дневна тарифа на таксиметровия превоз в София. Това каза заместник-председателят на комисията по транспорт и туризъм към СОС от БСП Калоян Паргов.

На днешното й заседание беше представен доклад, изготвен от "Грант Торнтон" ООД, относно "Анализ на себестойността на километър пробег на база данни, предоставени от браншовите организации на таксиметровите
шофьори и фирми за таксиметрови превози". Това съобщиха от пресцентъра на БСП.

Разследват столичен общински шеф за подкуп

В. Стандарт

Образувано е досъдебно производство срещу директор на дирекция от Столична Община, район „Подуяне" за взимане на подкуп в общ размер от 15 000 лева. Това каза ръководителят на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова на брифинг за образувано досъдебно производство срещу ръководно лице (началник-отдел) от Столична община.

„Обвиняемата е получила сумата, за да наруши свои съдебни задължения. Поръчката се развива в срок от няколко месеца. Размера на паричната сума, получена вчера е 10 000 лева. Обвиняемата за същата обществена поръчка е получила 5000 лева, тоест общо 15 000 лева. Сумата е получена от представител на дружество, което е спечелило обществената поръчка. Срещу задържаната ще бъде повдигнато обвинение. Наказанието, което е предвидено в НК, е до 8 години лишаване от свобода и глоба от 10 000 лева", каза още тя.

Повече места за студенти, отколкото са абитуриентите

В. Стандарт

Кабинетът одобри и тази година повече места за студенти, отколкото са абитуриентите. Държавните вузове ще приемат 45 781 студенти, а частните - 14 335. В същото време целият випуск завършващи ученици е 56 737 души. Като се има предвид, че около 10 на сто от тях заминават за чужбина, най-вероятно и тази година във вузовете ще останат празни места.

За следващата учебна година се отпуска допълнителен прием в осем направления, които са стратегически за държавата и в които през последните години студентите не достигат. Това са математика, физически науки, химия, химически технологии, енергетика, материали и материалознание, педагогика на обучението по... религия.

Отпуска се за първи път и задочно обучение по право, което разбуни духовете сред юристите. Ще има и 2000 места за българите в чужбина. 6731 студенти могат да учат платено в държавните университети.

Черешите по-едри, но по-малко

В. Монитор

Черешите от тазгодишната реколта от по-късните сортове ще са по-едри, но количествата ще са по-малки. Това прогнозира проф. Димитър Домозетов, директор на Института по земеделие Кюстендил. Експертът обясни, че по време на априлските жеги е имало много цветове, но пчелите не са успели да ги опрашат.

По думите му засега трябва да се изчака и дали няма да има много дъждове, които да напукат плодовете, които сега узряват много бързо.

Коста Петров, от браншова организация на овощари от района на Сливен потвърди, че голяма част от цветовете не са завързали плод и причината е именно прекалено горещото време в последните дни на април, което попречило на пчелите да си свършат работата. Според него това ще се отрази най-вече на по-късните сортове череши, а при ранните проблемът на бил толкова остър и можело да се очаква нелоша реколта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:25 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още