IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Посещението на Зукърбърг в ЕП вече скара европейски институции

Комисарят по правосъдието Вера Йоурова критикува решението изслушването да бъде закрито

09:56 | 17.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Предстоящото изслушване на съоснователя и изпълнителен директор на Facebook Марк Зукърбърг в Eвропейския парламент (ЕП) се превърна в своеобразна ябълка на раздора между представители на европейските институции. След като се яви пред американския Конгрес по скандала Cambridge Analytica, сега Зукърбърг ще бъде разпитан и от европейските депутати, но при закрити врата.

Именно фактът, че изслушването е закрито, накара комисаря по правосъдието на ЕС Вера Йоурова да критикува в Twitter предстоящото събитие. Тя е категорична, че европейските потребители на мрежата имат право да знаят как техните данни са били използвани.

Председателят на ЕП Антонио Таяни обаче не остана длъжен и отново в социалната мрежа беше категоричен: "Не е Ваша работа да контролирате и критикувате работата на Европейския парламент".

Решението изслушването да бъде закрито е на т.нар. председателски съвет на Европейския парламент, на който участват председателите на парламентарните групи, посочва още Таяни.

Въпреки че европейците няма да могат да чуят лично обясненията на Зукърбърг, от Facebook все пак ще имат и "публични изяви" в комисии към Европейския парламент. По казуса с изтеклите лични данни на потребители на социалната мрежа пред комисията по граждански права ще се изправят високопоставени служители на Facebook.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:24 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още