IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Петролът сорт Брент доближава цена от 80 долара за барел*

Заради постоянния ръст на търсенето инвестиционната банка Morgan Stanley повиши прогнозата си за цената на Брент до 90 долара за барел до 2020 г.

10:10 | 17.05.18 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на петрола се повишават в четвъртък, като сортът Брент вече доближава цена от 80 долара за барел – ниво, което не е било достигано от ноември 2014 г. Причината е, че търсенето остава силно, а доставките предстои да се ограничават допълнително, обобщава Ройтерс.

Фючърсите върху американския суров петрол WTI с доставка през юни поскъпват с 0,32% до 71,72 долара за барел. Повишението при сорта Брент е с 0,15% до 79,40 долара за барел.

„Брент е напът да пробие границата от 80 долара за барел, тъй като геополитическите рискове продължават да поддържат цените, като едновременно с това беше отчетен неочакван спад в запасите от суров петрол в САЩ“, коментират от ANZ bank.

Запасите от суров петрол в САЩ са намалели с 1,4 млн. барела до 432,34 млн. барела в  седмицата, приключваща на 11 май.

Според анализаторите от ANZ bank свиването на запасите увеличава притесненията от затягащ се пазар и то в началото на сезона на пътуванията в САЩ, когато търсенето обикновено се повишава.

Заради постоянното нарастване на търсенето инвестиционната банка Morgan Stanley дори повиши прогнозата си за Брент до 90 долара за барел до 2020 г.

Не всички обаче са убедени, че пазарът ще продължи да се затяга, отбелязва Ройтерс.

Международната агенция по енергетика (МАЕ) заяви в сряда, че е намалила прогнозата си за растежа на световното търсене на петрол през 2018 г. от 1,5 млн. барела на ден до 1,4 млн. барела. Според агенцията глобалното търсене на петрол ще достигне средно 99,2 млн. барела годишно през 2018 г.

И макар в момента доставките да възлизат на 98 млн. барела заради намаляването на предлагането от страна на ОПЕК, то в същото време предлагането на петрол от страни, които не са членки на картела ще нарасне с 1,87 млн. барела на ден през тази година. Само в САЩ производството на суров петрол е скочило с 27% през последните две години и половина до рекордните 10,72 млн. барела на ден. Така износът на щатски суров петрол расте все повече на международните пазари.

На стоковите пазари в четвъртък търговията със злато е волатилна, тъй като първоначално цената му вървеше нагоре, но след това се понижи с 0,23% до 1288,50 долара за тройунция. В предишната сесия ценният метал достигна най-ниската си стойност за тази година на ниво от 1286,20 долара за тройунция.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се понижи леко до 93,32 пункта, след като по-рано докосна петмесечен връх при 93,632 пункта. Доларът поскъпна спрямо йената с 0,06% до 110,47 йени. Австралийският долар се търгува по-високо спрямо американския с 0,20% до 0,7531 долара.

*Информацията е актуална към 9:30 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
KPetkov
преди 5 години
Чудя се кога шистаците ще се разработят най-накрая или и те влезнаха в играта с ОПЕК и Русия :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 5 години
и така докато не излезнат данните за резервите по света :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още