IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Курц: Влиянието на Западните Балкани трябва да е предимно европейско*

Според австрийския канцлер влиянието на Турция и други страни върху региона е предпоставка за развитието на радикални и националистически настроения

11:34 | 17.05.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Себастиан Курц и Бойко Борисов преди днешната среща в София. <em>Снимка: БТА</em></p>

Себастиан Курц и Бойко Борисов преди днешната среща в София. Снимка: БТА

Ако няма европейска перспектива за Западните Балкани, влиянието на Турция и други страни, ще се увеличава в региона, което от своя страна е предпоставка за развитието на радикални и националистически настроения. Това заяви австрийският канцлер Себастиан Курц при пристигането си на срещата на върха ЕС-Западни Балкани в София.

По думите му страните от региона имат добра перспектива и е задача на Европа те да бъдат подкрепени по пътя си.

Курц посочи също, че е оптимист по отношение на членството на всички страни и особено на Сърбия и Черна гора. Що се отнася до Македония и спора ѝ с Гърция за името, Курц посочи, че ако той бъде решен, ще се постигне сериозен напредък.

Темата за Косово коментира европейският комисар по разширяването Йоханес Хан, който заяви, че е оптимистично настроен за решението на косовския въпрос. По думите му такова ще има, но от Прищина и Белград зависи кога ще се случи това.

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни заяви също, че въпросът за Западните Балкани е от ключово значение за Европа. Необходимо е ЕС да работи за стабилността в региона, тъй като все още има проблеми със сигурността и имиграцията, допълни той.

Британският премиер Тереза Мей също коментира темата за Западните Балкани при идването си на днешната среща. Тя посочи, че ще бъде обсъдено това как може Великобритания и Европа да работят за подсигуряването на стабилността и просперитета на региона, посочва БТА.

На въпрос за нейни двустранни срещи днес по темата за Brexit и митническия съюз Мей отговори, че Обединеното Кралство ще напусне и митническия съюз, напускайки самия ЕС. Ще преговаряме по бъдещи митнически споразумения с ЕС, каза Мей и добави, че правителството има три цели - собствена независима търговска политика, колкото може по-безпрепятствени граници между Обединеното кралство и ЕС, така че търговията да може да продължи, както и подсигуряване да няма "твърда граница" между Северна Ирландия и Ирландия.

Австрийският канцлер Курц коментира и актуалния въпрос с отношенията САЩ-ЕС, като заяви, че американската политика е доста непредвидима, но не представлява заплаха за икономическите отношения в Европа.

Курц също така допълни, че неговата страна е експортно ориентирана и няма интереси към започването на нови икономически конфликти.

Що се отнася до ядреното споразумение с Иран, австрийският канцлер заяви, че все още никой не може да каже дали то ще бъде спасено. Въпреки това по думите му договорът е в интерес на всички и предлага добри икономически възможности. 

Ситуацията около ядреното споразумение беше и една от темите на изказването на френския президент Еманюел Макрон преди началото на днешната среща. По думите му ЕС трябва да защити европейските компании, които развиват бизнес с Иран, от връщането на американските санкции.

Според президента, цитиран от Ройтерс, Франция подкрепя предложенията на Европейската комисия за защита и компенсиране на европейските компании, които може да бъдат ударени от американските действия.

* Информацията е актуализирана към 11:30 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още